Kötü bir sınav oldu

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0025/06/2016, Cumartesi
G: 24/06/2016, Cuma
Yeni Şafak

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararını 'çok vahim bir durum' olarak yorumladı.

“Brexit oylaması Avrupa için oldukça kötü bir sınav oldu” diyen Hollande, sonucu oldukça üzüntüyle karşıladığını belirtti. Kararı değerlendiren İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise duruma üzüldüğünü bildirerek sükunet çağrısında bulundu. Her şeye rağmen AB'nin halen çok önemli bir kurum olduğuna işaret eden Rajoy, “AB attığı ileri veya geri adımlara rağmen, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana tarihin en büyük projesi olmaya devam ediyor” görüşünü savundu. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de, İngiltere'de referandumda çıkan sonucu 'hayal kırıklığı' olarak değerlendirdi. Rutte, benzer bir referandumun Hollanda'da yapılması önerisine ise sıcak bakmadığını bildirdi.



Ekibi topluyor





İngiltere'nin ayrılma kararıyla birlikte 27 ülkeye düşen Avrupa Birliği'nde alarm zilleri çalıyor. AB'nin başat gücü Almanya, birliğin geleceğini güvence altına almaya çabasına girişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin kararı sonrası olabilecekleri görüşmek üzere AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yi pazartesi günü Berlin'e davet ettiğini söyledi. İngilizlerin kararının Avrupa için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Merkel, kararı üzüntüyle karşıladığını bildirdi. Kalan 27 AB üyesi eğer acele sonuç çıkarmazsa Avrupa'nın da ayrışmayacağını kaydeden Merkel, durumun şimdi sakin bir şekilde analiz edilmesi gereğine dikkat çekti. AB fikrinin bir barış düşüncesi olduğunun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini dile getiren Merkel, krizlerin, çatışmaların ve savaşların sonuçlarının Avrupa'da da hissedildiğini kaydetti.



Bu bir uyan çağrısı


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, referandum sonucunun, 'uçuruma doğru giden uyurgezer için uyan çağrısı' olması gerektiğini belirterek, kararı olumsuz ve daha derin bir rahatsızlığın semptomu olarak nitelendirdi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise “Görünen o ki AB tarafından yürütülen politika ve güvenlik tedbirleri, İngilizleri ikna edemedi. Karara saygı duyulmalı. Çünkü her milletin kendi kaderini belirleme hakkı vardır” açıklaması yaptı.



Berlin Duvarı gibi





Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, İngiltere'nin kararını “Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana en büyük siyasi deprem” olarak nitelendirerek, Sırbistan'ın karşı karşıya kaldığı bu depremi hissetmeyeceğini dile getirdi. Ülkesinin, AB üyelik yolunda ilerlemeye devam edeceğini kaydeden Vucic, İngiltere'nin kararına saygı duyduklarını ve ülkesinin İngiltere ile ilişkilerini geliştirmeyi sürdüreceğini kaydetti. Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic de 'hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını' belirterek, İngiltere'nin dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu kaydetti. Zvizdic, “Birçok kişi, güçlü bir devlet AB'den ayrılırken, neden hala birçok ülkenin birliğe girmeye çalıştığını sorabilir. Bosna Herseklilerin yüzde 80'i AB üyeliğini destekliyor, AB'yi dünyanın en istikrarlı örgütlerinden biri olarak görüyor” diye konuştu.




#François Hollande
#Birleşik Krallık