EDISYON:

Kongo Hükümetiyle M23 hareketi arasında ön anlaşma imzalandı

Aa
00:006/02/2013, Wednesday
G: 6/02/2013, Wednesday
Yeni Şafak
Kongo Hükümetiyle M23 hareketi arasında ön anlaşma
Kongo Hükümetiyle M23 hareketi arasında ön anlaşma

Kongo Hükümetiyle hükümeti devirmek amacıyla silahlı mücadele yapan M23 hareketi arasında ön anlaşma imzalandı.

Uganda'da bir araya gelen hükümet ve M23 hareketi temsilcileri, yaptıkları ön anlaşmayla daha önce imzalanan barış anlaşmasının başarısızlıkla sonuçlanmasında her iki tarafın da payının bulunduğunu kabul etti.

Uganda'nın başkenti Kampala'da yapılan görüşmelere arabuluculuk eden Uganda Savunma Bakanı Crispus Kiyonga, basına yaptığı açıklamada, anlaşmayı çığır açan bir gelişme olarak niteledi. Anlaşmanın 'uzlaşma ruhuyla' imzalandığını belirten Kiyonga, tarafların 23 Mart 2009 yılında imzalanan barış anlaşmasının başarısızlıkla sonuçlanmasında payları olduğunun farkında olduğunu kaydetti.

Kiyonga, M23 hareketinin anlaşmadaki iki taraf arasındaki herhangi bir ihtilafın silaha başvurmadan 'siyasi yollarla' çözümleneceğine ilişkin hükmünü ihlal etmiş olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Ruanda tarafından desteklendiği birçok kez dile getirilen M23 hareketi, Kongo Hükümetini anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu.

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.