|

Kerry darbeyi biliyordu

Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin ardından yaptığı çelişkili açıklamaları ile dikkat çeken Kerry’nin darbe girişiminden haberdar olduğu iddia edildi. Rus haber ajansları da darbe sırasında Moskova’da bulunan Kerry’nin darbeden hemen önce yoğun bir telefon trafiği yaşadığı öne sürüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:23 - 19/07/2016 Salı
Yeni Şafak

Darbe sonrasında yaptğı skandal açıklamaları ile gündeme gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminden haberdar olduğu ortaya çıktı. Rus basınında yer alan haberlerde Kerry'nin Türkiye'deki darbeye saatler kala yoğun bir telefon trafiği yaşadığı bilgisi yer aldı. Rus devlet haber ajansı Sputnik'e konuşan Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Sergey Markov, Kerry'nin ABD'nin darbe girişimiyle bağlantılı olduğunu bildiğini öne sürdü.



Telefon trafiği


Türkiye'deki olaylara saatler kala, Kerry'nin Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmesine aniden ara verdiğini ve muhtemelen kendisine yakın saatlerde önemli olaylar olacağı konusunda bilgi verildiğini söyleyen Markov “ABD istihbaratının Türkiye'de güçlü faaliyet gösterdiği belli. Darbe girişiminin kökleri ABD'ye kadar uzanıyor. ABD basını, 'Erdoğan kaçtı' diye yalan haberler de uydurdu. Amaç darbecilere yardımcı olmaktı” ifadelerini kullanıyor. Darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurgusu olduğuna yönelik yalanlar hakkında da konuşan Markov “Çok saçma iddialar. Erdoğan niye kendisine darbe yaptırsın ki? Olaylarda 265 kişi hayatını kaybetti, binlerce yaralı var, meclis ve hükümet binalarına füzeler atıldı. Tüm bunlar tiyatro oyunu mu? Bu iddiayı ortaya atanlar Erdoğan'dan nefret eden insanlardır. Gerçeklerden yola çıkmak gerekir. Erdoğan güçlü politikacı ve uzun yıllar Türkiye'nin lideri olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.



Çark etti


Kerry darbenin ilk saatlerinde “Türkiye için istikrar ve barış diliyorum” demiş daha sonra da çark ederek “Biz seçilmiş yönetimin yanındayız” açıklamasını yapmıştı. FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi ile ilgili kanıt isteyen Kerry, Türkiye'nin NATO üyeliğinin de tehlikede olabileceğini söylemişti.



Darbe girişimi sürprizmiş!






ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'deki darbe girişiminin kendileri için de sürpriz olduğunu iddia etti. Pentagon Sözcüsü Cook, günlük basın toplantısında, “Darbe girişimi, Türkiye ve başka yerlerdeki insanlar için olduğu kadar bizim için de sürpriz oldu” diyerek darbe girişiminin zamanı ve nasıl gerçekleştiği konusunda hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını öne sürdü. Kamuoyunda İncirlik Üssü'nün darbenin bir parçası olarak kullanılıp kullanılmadığına yönelik bazı soru işaretlerinin bulunduğunun sorulması üzerine Cook, “Olayların en başında arkadaşlarımızın ilk eğilimi neydi bilmiyorum ama onların da Türk medyasında çıkan haberler üzerine ilk bilgilere ulaşmaya başladıkları açıktır” dedi.


#Pentagon
#Darbe girişimi
8 yıl önce