Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım yaptığını açıklayan Birleşmiş Milletler’den (BM) çarpıcı bir talep daha geldi. BM İnsan Hakları Konseyi’nce hazırlanan raporda, katliamların müsebbibi askerlere yaptırım ve ambargo uygulanması istendi.
Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin, Arakanlılara yönelik cinayet, tecavüz, işkence ve keyfi tutuklamalar dahil insan hakkı ihlallerinin ortaya çıkarılması amacıyla kurulan komisyonun raporunda çarpıcı ifadelere yer verildi.
DÜNYAYA ÇAĞRI
Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in de aralarında bulunduğu 6 üst düzey general hakkında seyahat yasağı getirilmesi ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulması talep edildi. Arakan Müslümanları’nın katillerine ilişkin yapılan çağrıda, “Tüm dünya devletleri ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK), yasalar uyarınca bu ciddi suçlardan sorumlu olanlara karşı seyahat yasakları ve mali varlıkların dondurulması olmak üzere, bireysel hedefli yaptırımları benimsemelidir” denildi. Sözkonusu rapor, soykırımcı askerlerde soğuk duş etkisi yarattı.
SİLAH GÖNDERMEYİN
Raporda, 2011’den bu yana BMGK’nın aldığı tedbirlerin soykırımı engellemede yetersiz kaldığının altı çizildi. “Uluslararası hukuka göre insanlık suçlarının işlenmesinde kullanılabilecekleri riski göz önünde bulundurularak devletlerin Myanmar ordusuna silah aktarmasına izin verilmemelidir” denilerek Myanmar’a silah ambargosunun devreye sokulması istendi. Toplu katliamlar, tecavüzler ve köylerin yakılması olayları karşısında BM’nin harekete geçemediğini itiraf eden BM İnsan Hakları Konseyi, hazırladığı raporda bir parça özeleştiri de yapmış oldu. Myanmar ordusu ve onların desteklediği Budist çeteler, 1947’den beri Arakanlı Müslümanlara yönelik sistematik şiddet, baskı ve katliamlara imza atıyor. Myanmar hükümetinin de onay verdiği saldırılar, 2011 yılından itibaren hız kazandı. Yaşanan süreçte 700 binden fazla Arakanlı Müslüman, komşu Bangladeş’e sığınmak zorunda kaldı.