|

Karanlık güçler yenildi

Pakistan Savunma Bakanı Asıf, Türk milletinin karanlık güçleri mağlup ettiğini belirterek darbe girişimini kınadı. Muhalefet lideri Butto dünyadaki tüm darbecilerin bundan sonra maceraya atılmadan önce iki kere düşüneceklerini vurguladı. ABD’li uzmanlar ise Beyaz Saray’ın darbe saatlerinde “bekle-gör” politikası izlemekle tarihi bir hata yaptığını belirterek Obama yönetimine yüklendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/07/2016 Cuma
Güncelleme: 20:18 - 21/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu teröristlerin kalkıştığı darbe girişimine, dünyadan tepkiler yağıyor. Pakistan'da iktidar ve muhalefetten siyasetçiler Türkiye'de FETÖ'nün darbe girişimini kınayarak, Türk demokrasisinin yanında olduklarını ifade etti. Pakistan Savunma Bakanı Havaja Asıf, yaptığı açıklamada, darbe girişiminin gerçekleştiği gece tankların önüne yatan kişilerin fotoğraflarını da paylaşarak “Türk demokrasinin yanındayız. Türk halkı, haklı duruşu ile karanlık güçleri mağlup etti “ ifadesini kullandı. Pencap Eyaleti'nin Başbakanı ve Federal Başbakan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif de sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Bir olacağız. İri olacağız. Diri olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız!” şeklindeki tivitini takipçileri ile paylaştığı görüldü.



Muhalefetteki Pakistan Halk Partisi'nin lideri Bilavel Butto ise yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cesur liderliği sonucu kriz yönetilmiştir. Bu darbe girişiminin başarısız kılınması dünyanın herhangi bir yerindeki darbe girişimcilerini maceraya atılmadan önce iki kere düşünmesine neden olacaktır” fadelerini kullandı.



İKİ YÜZLÜ ÇAĞRI


ABD'li uzmanlar, ABD yönetiminin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'deki başarısız darbe girişimine tepki göstermekte iki yüzlü davrandığı görüşünde birleşti. Merkezi başkent Washington'da bulunan Brookings Enstitüsü uzmanı Shadi Hamid, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, cuma gecesi FETÖ'nün Türkiye'deki darbe girişimi sırasında yaptığı ilk açıklamada, “seçilmiş hükümete destek” mesajı vermek yerine “Türkiye'de huzur ve istikrar çağrısı” yapmasına dikkati çekti Kerry'nin ilk değerlendirmesinin “sorunlu” olduğunu söyledi.



'BEKLE-GÖR' İHANETİ


Hamid, şunları kaydetti: “Bekle ve sonuca göre davran politikası yanlıştır. Uluslararası yetkililer, sert bir şekilde tepki gösterip darbenin başarılı olması durumunda karşı çıkacaklarını söyleyebilmelidir. ABD liderliği söz konusu ise bunun anında devreye girmesi gerekirdi.” değerlendirmesinde bulundu. Bipartisan Politika Merkezi analistlerinden Nicholas Danforth, “Kerry'nin NATO hakkında yaptığı yorumlar birçok kişinin beklediğinden daha sertti.” dedi. Danford, Obama yönetiminin darbe girişiminin düzenlendiği gün gösterdiği tavrın, ertesi gün kazanan kim olursa olsun iki tarafla da çalışabilecek bir duruş olduğuna dikkat çekti.



'Türkiye ümmetin lokomotifi'






Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic, 15 Temmuz gecesi çok korkunç ve üzüntü verici olaylar yaşandığını söyleyerek bu yaşananlarla sadece Türkiye'nin değil Balkanlar'da yaşayan Müslümanların da sıkıntı içine girdiğine bizzat şahit olduğunu vurguladı. Darbe girişiminin yaşandığı gece Türkiye için sürekli dua ettiklerini belirten Fejzic, “Türkiye ümmetin lokomotifidir” ifadelerini kullandı. Fezjic ayrıca, “İnanıyorum ki Türkiye, bütün İslam ümmeti için önemli bir ülkedir. Allah'ın büyük bir lütfu ve yardımı olduğuna inanıyorum” dedi.



Darbeden güçlenerek çıkacak






Sırbistan İslam Birliği Başkanı Sead Nasufovic de darbe girişiminin ardından Türkiye'nin çok daha güçlü, istikrarlı ve kararlı olacağına inandığını belirterek darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Nasufovic, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok zeki ve güçlü bir insan. Tam bir lider. En önemlisi halkın özgür iradesiyle seçildi. Buna saygı duyulmalı” ifadelerini kullandı.






#ABD
#Beyaz Saray
#Fethullahçı Terör Örgütü
8 yıl önce