|

Kanada'da camiye saldırı: 6 kişi hayatını kaybetti

Kanada'nın Quebec City kentindeki bir camiye yatsı namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.​ Saldırıya uğrayan camiye geçtiğimiz haziran ayında da kesik bir domuz kafası bırakılmıştı.

Yeni Şafak
06:00 - 30/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:39 - 30/01/2017 Pazartesi
Kanada'nın Quebec şehrinde bir camiye düzenlenen saldırının ardından bölgedeki güvenlik güçleri olay yerine geldi.
Kanada'nın Quebec şehrinde bir camiye düzenlenen saldırının ardından bölgedeki güvenlik güçleri olay yerine geldi.

Kanada'nın Quebec eyaletinde bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetti.



Quebec eyaletinin başkenti olan Quebec City'de aynı zamanda cami olarak kullanılan Quebec City İslam Kültür Merkezi, yatsı namazı sırasında kimliği henüz belirlenemeyen silahlı 3 kişinin saldırısına uğradı.


Yaklaşık 40 Müslüman namaz kılıyordu


Görgü tanıklarının yerel basına yaptıkları açıklamalara göre, saldırı 40 kadar Müslümanın yatsı namazını kılmak üzere camide bulunduğu sırada meydana geldi.



Olay sonrası Quebec City İslam Kültür Merkezi'ne çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi.



Polis, saldırıyla ilişkili olduğu belirtilen 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.



  • Saldırıya uğrayan caminin önüne 2016 yılının haziran ayında üzerinde 'afiyet olsun' notuyla kesik bir domuz kafası bırakılmıştı.
Kanada'dan ilk açıklama:
Müslüman Kanadalılar, ulusal dokumuzun parçası


Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Quebec City kentinde camiye düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili "Bu gece Kanadalılar, Quebec'teki bir camiye korkak saldırıda hayatlarını kaybedenler için üzülüyorlar. Düşüncelerimiz mağdurlarla ve aileleriyle birlikte" ifadesini kullandı.



"Müslüman Kanadalılar, ulusal dokumuzun önemli parçasıdır"


Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı, "büyük bir şok, öfke ve üzüntü" ile öğrendiğini belirterek, Müslümanların ibadet ve sığınma evine yapılan terör saldırısını kınadığını bildirdi.



Trudeau, açıklamasında, "Bütün Kanadalılar adına ölenlerin aile ve dostlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dilerim. Böylesine anlamsız bir şiddeti görmek kalp kırıklığı yaratıyor. Çeşitlilik bizim gücümüzdür ve dini hoşgörü Kanadalıların en çok sevdiği değerdir. Müslüman Kanadalılar, ulusal dokumuzun önemli parçasıdır. Bu tarz anlamsız eylemlerin, toplumumuzda, şehirlerimizde ve ülkemizde yeri yoktur. Kolluk kuvvetleri, tüm Kanadalıların haklarını koruyacak, bu işin faillerini ve arkasındaki tüm hoşgörüsüzlüğü yakalamak için her türlü çabayı gösterecektir." ifadelerini kullandı.


  • Bayraklar yarıya indi
  • Bu arada, saldırı nedeniyle eyalet parlamentosunda bayraklar yarıya indirilirken, eyaletin en kalabalık kentleri Montreal ve Gatineau'daki cami ve İslami merkezlerinin çevresinde güvenlik önlemleri alındı.
  • Kanada'nın Quebec eyaletinde cami olarak da kullanılan İslam Kültür Merkezi'ne dün düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
  • Başbakan Trudeau, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bu gece, Kanadalılar Quebec'teki bir camiye korkak saldırıda hayatlarını kaybedenler için üzülüyorlar. Düşüncelerimiz mağdurlarla ve aileleriyle birlikte." ifadelerine yer vermişti.
  • Quebec Eyaleti Başbakanı Philippe Couillard da sosyal medya üzerinden, "Quebec kategorik olarak bu barbarca şiddeti reddeder. Olayda hayatını kaybedenlerle yaralıların ailelerinin acılarını paylaşıyorum." paylaşımında bulunmuştu.
Kanada Başbakanı sığınmacılara, 'Buraya gelin' demişti


Kanada Başbakanı Justin Trudeau, , ABD Başkanı Donald Trump'ın mültecileri ülkesine almak istememesine ilişkin dün bir çağrı yaparak, "Mülteciler bizim ülkemize gelebilir" ifadelerini kullanmıştı.












#Kanada
#Quebec
#Cami
#Silahlı saldırı
8 yıl önce