Kamboçya ile Tayland arasındaki tapınak krizi

Aa
00:0015/04/2013, Pazartesi
G: 15/04/2013, Pazartesi
Yeni Şafak
Kamboçya ile Tayland arasındaki tapınak krizi
Kamboçya ile Tayland arasındaki tapınak krizi

İki ülke, Preah Vihear tapınağı için yeniden Uluslararası Adalet Divanı'nda.

Kamboçya ve Tayland, sınır bölgesinde yer alan bin yıllık tapınağın hangi ülkeye ait olduğunun belirlenmesi için yeniden Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 4 gün sürecek oturumlar sırasında önce Kamboçya'nın, daha sonra Tayland'ın gerekçelerini dinleyecek.

Birleşmiş Milletler'e bağlı mahkeme, 1962 yılında Preah Vihear tapınağının Kamboçya sınırları içinde yer aldığına hükmetmişti. Karara karşı çıkan Tayland ise 2008 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınan tapınağın kendi sınırları içinde bulunduğunu ileri sürüyor.

Kamboçya ve Tayland askerleri arasındaki çatışmalarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesi ve binlerce kişinin bölgeyi terk etmek zorunda kalması üzerine Uluslararası Adalet Divanı, 2011'de tapınak etrafını askerden arındırılmış bölge ilan etmişti.

Kamboçya'nın Preah Vihear eyaletindeki Dangrek Dağları'nda 525 metre yüksekliğindeki bir tepede yer alan Preah Vihear tapınağının MS 9. yüzyılda inşa edildiği sanılıyor. Tapınak, bölgede 600 yıl boyunca hüküm süren Khmer İmparatorluğu döneminde inşa edilen en etkileyici eser kabul ediliyor.

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.