Birleşmiş Milletler (BM) bu hafta 40 bine yakın Arakanlı’nın Myanmar ordusunun ve Budist çetelerin şiddetinden kurtulmak için Bangladeş’e kaçtığını açıkladı. BM Mülteci Birimi'nden BBC’ye konuşan bir yetkili Bangladeş’in güneydoğusunun en büyük insan akınını gördüğünü, en ufak bir yol kenarının bile insanlarla dolu olduğunu söyledi. BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, BM Din ve İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü Ahmed Şahid ve BM Azınlık Sorunları Raportörü Fernand de Varennes’in yaptıkları ortak yazılı açıklamada, “27 binden fazla kişi, Myanmar’dan Bangladeş’e Cox’s Bazar bölgesinden giriş yaparken 20 binden fazla kişi de sınırda bekletiliyor ve sayı giderek yükseliyor" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Yanghee Lee, ülkede askerlerin ayrım gözetmeksizin Arakanlı Müslümanları öldürdüğünü ya da yaraladığını belirterek, “Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanlara, roketatarlı saldırı düzenlendiğine dair birkaç güvenilir kaynaklardan bilgi geldi. Bölgede gittikçe kötüye giden şiddet çemberi büyük bir endişe oluşturuyor ve bu durumun acil olarak sonlandırılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
Myanmar’ın Arakan eyaletindeki saldırılardan kaçarak Bangladeş’e geçmeye çalışan Arakanlı Müslümanları taşıyan teknenin alabora olması sonucu 16 kişi yaşamını yitirdi. Naf Nehri’nde aynı şekilde ölen Arakanlıların sayısı 49’a ulaştı. Sudan çıkarılan cesetlerden bazılarının vurularak öldürüldüğü belirtildi. Bangladeş basınında yer alan habere göre, Teknaf Emniyet Yetkilisi Muhammed Main Uddin Han, Bangladeş Sınır Muhafızlarının dün sabah teknedeki 15 kişinin nehir kıyısına vuran cansız bedenine ulaştığını belirtti. Bu 15 kişiden 4’ünün vurulmuş olabileceğini ifade eden Han, nehrin başka bir noktasında da alabora olan tekneden bir kişinin cesedine rastlandığını kaydetti.
Myanmar’da dünyanın gözleri önünde süren kanlı saldırıların arkasında Budist bir rahibin önderliğindeki 969 Hareketi de var. Ashin Wishu liderliğindeki Budist çeteler Budist Tugay ismini alarak Müslüman köylerine pala ve silahlarla baskınlar düzenlemesiyle gündeme geldi. Önce şehirlerde Müslümanlara ait iş yerleri yakıldı ve talan edildi daha sonra da köyler teker teker baskına uğradı. 90’lardan beri süren baskınlardan kaçan 400 bin Arakanlı, komşu Bangladeş’e sığındı.