Orta Doğu, Avrupa, Asya ve Afrika'daki birçok ülkenin ihracat ve ithalat için büyük ölçüde bağımlı olduğu Kızıldeniz hattı, özellikle Orta Doğu'dan Avrupa'ya ve Rusya'dan Asya'ya petrol ihracatı için önem arz ediyor. Doğu kıyısında Yemen’in yanı sıra Suudi Arabistan’ın da bulunduğu Kızıldeniz’in batı kıyısında ise Mısır, Sudan, Eritre ve Cubuti var. Konumu nedeniyle özellikle Mısır ve Suudi Arabistan’ın İsrail’e karşı tavır alması, Filistin’deki katliamların durması için soykırım yapan Siyonaziye büyük baskı oluşturur.
İsrail’in ABD ve Avrupa’daki destekçileriyle birlikte işlediği soykırım suçuna karşı insani duruş sergileyen ülkeler de var. Filistin’i resmen tanıyan ve İsrail ile düşük seviyede ilişki yürüten ülkelerin yanı sıra aldıkları ekonomik kararlarla da İsrail’in tepkisini ortaya koyan ülkeler takdir topluyor.
İsrail’in işlediği savaş suçları dünya genelinde tepki topladı. Güney Afrika Cumhuriyeti İsrail’i, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı dava ile soykırım yapmakla suçladı. Başta Afrika ve Güney Amerika’dan çok sayıda devlet İsrail ile bağlarını keserek büyükelçisini geri çağırdı. Türkiye 4 Kasım'da Tel Aviv büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Şili ve Kolombiya da Bolivya ile aynı gün yaptıkları duyuruyla İsrail'deki büyükelçilerini geri çağırdıklarını açıkladı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı da 1 Kasım'da İsrail büyükelçisini geri çağırdığını bildirdi.
Mart ayında, İsrail tarafından Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Başkonsolosluğu’nu hedef alan ve üst düzey İranlı komutanların öldüğü saldırı ve 31 Temmuz'da Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikastle öldürülmesi iki taraf arasındaki gerilimi artırdı. İran, ilk saldırıdan sonra Nisan ayının sonlarında, günler önce nasıl yapacağının bilgisini verdiği bir saldırıyla İsrail'e cevap verdi.
İran Devrim Muhafızları (DMO) İsrail işgali altındaki topraklara onlarca füze ve drone ile saldırı düzenledi ancak bu füze ve dronların büyük kısmı ABD ve İsrail hava savunma sistemleri tarafından imha edildi. Heniyye'nin öldürülmesine karşı ise İran'dan henüz sözlü tehditler dışında bir cevap gelmedi. İsrail'e bu süreçte en fazla zarar veren İran etkisindeki güç ise Yemen'deki Husi militanlar oldu. Husiler, 7 Ekim'den beri Kızıldeniz'den İsrail'e mal taşıyan neredeyse her gemiyi hedef alarak deniz ticaretini felç etti. Husilerin saldırıları sonucunda İsrail'in Eylat Limanı, çalışmalarını sonlandırmak zorunda kaldı.