İsrail, Gazze’de 11 aydır dünyanın gözü önünde soykırım yapıyor. 40 binden fazla Filistinli katledildi. Küresel sistem, vahşeti durdurmak bir yana neredeyse teşvik ediyor, Müslümanlar ise “çaresizce” izliyor. Ancak İslam ülkeleri gerçekten isterse ve ellerini taşın altına koyarsa bu soykırımı, bu zulmü, bu barbarlığı kısa sürede durdurabilir. Yapılacaklar da belli…
CAN SİMİDİ DENİZ TİCARETİ
YEMEN BİLE TEK BAŞINA ETKİLEDİ
MISIR VE SUUDİ ARABİSTAN ÖNEMLİ KONUMDA
Orta Doğu, Avrupa, Asya ve Afrika'daki birçok ülkenin ihracat ve ithalat için büyük ölçüde bağımlı olduğu Kızıldeniz hattı, özellikle Orta Doğu'dan Avrupa'ya ve Rusya'dan Asya'ya petrol ihracatı için önem arz ediyor. Doğu kıyısında Yemen’in yanı sıra Suudi Arabistan’ın da bulunduğu Kızıldeniz’in batı kıyısında ise Mısır, Sudan, Eritre ve Cubuti var. Konumu nedeniyle özellikle Mısır ve Suudi Arabistan’ın İsrail’e karşı tavır alması, Filistin’deki katliamların durması için soykırım yapan Siyonaziye büyük baskı oluşturur.
BASRA’DAKİ LİMANLARI DA KAPATIN
- Bölge ticaretinde önemli rol oynayan Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Irak ve İran’ın sahip olduğu konum ve ellerindeki imkânlar da, İsrail ile ticareti durdurmada hayati önem taşıyor. Basra Körfezi’ne kıyısı olan ülkelerin limanları, Orta Asya ve Uzak Doğu çıkışlı malların İsrail’e ulaşım aksının kilit noktalarında bulunuyor.
UÇUŞLAR RİSKLİ, TURİST ÇEKEMİYOR
KARAYOLLARI DA KAPANIRSA NEFES ALAMAZ
Alkışlanacak adımlar
İsrail’in ABD ve Avrupa’daki destekçileriyle birlikte işlediği soykırım suçuna karşı insani duruş sergileyen ülkeler de var. Filistin’i resmen tanıyan ve İsrail ile düşük seviyede ilişki yürüten ülkelerin yanı sıra aldıkları ekonomik kararlarla da İsrail’in tepkisini ortaya koyan ülkeler takdir topluyor.
- Türkiye, İsrail ile bütün ticareti durdurdu.İsrail'i ateşkese zorlamak amacıyla elindeki ekonomik kozu kullanan tek ülke olarak dikkat çeken Türkiye;9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtladı. 2 Mayıs 2024 tarihinde ise ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde İsrail ile ticareti durdurma kararı aldı.Filistin’deki soykırımın durması ve insani yardımların bölgele ulaşması için kritik adımlar atan Türkiye’nin tavrı, diğer ülkelere örnek olacak nitelikte.
- Kolombiya, tepki olarak İsrail’e kömür satışını durdurdu. İsrail hükümetine Gazze’deki çatışmayı sona erdirmesi için baskı yapmak amacıyla İsrail’e kömür ihracatını yasaklayan bir kararname imzalayanKolombiyaDevlet Başkanı Gustavo Petro,“Gazze’de soykırım bitene kadar İsrail’e kömür yok”dedi.
Uzakdoğu ticaretini durdurmak kolay
EN ÇOK İTHALATI ÇİN’LE
- İsrail’in en çok ithalat yaptığı ülke Çin olarak dikkat çekiyor. Çin’den geçen yıl 15 milyar dolarlık ithalat yapan İsrail, buna karşın Çin’e 3 milyar dolarlık ihracat yaptı. İsrail ile kayda değer ticareti bulunan diğer bir Uzak Doğu ülkesi ise Hindistan.Geçen yıl Çin ile 4 milyar dolarlık toplam ticaret yapan İsrail, 2 milyar dolar ihracat, 2 milyar doları ise ithalat yaptı.İsrail geçen yıl Güney Kore’den 2 milyar dolarlık ithalat yaparken, Hong Kong’a 2 milyar dolar ihracat yaptı.
BASRA VE KIZILDENİZ KRİTİK
Zararlar dayanışmayla telafi edilir
Soykırımcı tedirgin
- Husiler’in İsrail varışlı ve İsrail limanlarından çıkış yapan yük gemilerini hedef alması, bölgeyi kan gölüne çeviren Tel Aviv yönetimi ile batılı destekçilerini tedirgin etmişti. Ancak Türkiye’nin şiddet içermeyen ekonomik yaptırımları, daha çok konuşulmaya başlandı. ABD ve Avrupa medyasının dikkatle izlediği Türkiye’nin yaptığı gibi benzer adımlar atması, İsrail üzerindeki baskıyı artırır.Müslüman ülkelerin bu adımları atması, hem eli kanlı soykırımcı Tel Aviv yönetimini hem de destekçisi ülkeleri zor durumda bırakabilir.
Batı 3 maymunu oynuyor
SOYKIRIMIN HAMİSİ ABD
Sesini yükseltenler örnek oldu
İsrail’in işlediği savaş suçları dünya genelinde tepki topladı. Güney Afrika Cumhuriyeti İsrail’i, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı dava ile soykırım yapmakla suçladı. Başta Afrika ve Güney Amerika’dan çok sayıda devlet İsrail ile bağlarını keserek büyükelçisini geri çağırdı. Türkiye 4 Kasım'da Tel Aviv büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Şili ve Kolombiya da Bolivya ile aynı gün yaptıkları duyuruyla İsrail'deki büyükelçilerini geri çağırdıklarını açıkladı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı da 1 Kasım'da İsrail büyükelçisini geri çağırdığını bildirdi.
NAMİBYA KARASULARINI KAPATTI
ÜNİVERSİTE İNTİFADASI
- ABD'nin Columbia Üniversitesinde 17 Nisan’da başlayan üniversite gösterileri, polisin yüzlerce öğrenciyi gözaltına almasının ardından dünyanın dört bir yanına yayıldı. Yüz binlerce üniversite öğrencisi, kampüslerde kamplar kurdu. ABD ve Avrupa üniversitelerinde polisin sert müdahalesi, okullarının İsrail ile bağlarını kesmesini isteyen öğrencileri yıldırmadı.
BM ve UCM bu hakkı tanıyor
İslam ülkeleri uykuda
- İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'te başlattığı soykırım, önceki katliamlar gibi İslam ülkelerinde halklar ve yönetimler arasındaki uçurumu bir kez daha ortaya koydu. Soykırımın başından beri İslam coğrafyasının çeşitli ülkelerinde yaşayan insanlar, boykot, yürüyüşler ve bağışlarla Filistin halkına destek olmaya çalışırkençoğu İslam ülkesi kınama mesajlarından öteye geçemedi.
KATAR VE MISIR'DAN ARABULUCULUK
Mart ayında, İsrail tarafından Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Başkonsolosluğu’nu hedef alan ve üst düzey İranlı komutanların öldüğü saldırı ve 31 Temmuz'da Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikastle öldürülmesi iki taraf arasındaki gerilimi artırdı. İran, ilk saldırıdan sonra Nisan ayının sonlarında, günler önce nasıl yapacağının bilgisini verdiği bir saldırıyla İsrail'e cevap verdi.
İRAN TEHDİTLERİNİ SÜRDÜRDÜ
İran Devrim Muhafızları (DMO) İsrail işgali altındaki topraklara onlarca füze ve drone ile saldırı düzenledi ancak bu füze ve dronların büyük kısmı ABD ve İsrail hava savunma sistemleri tarafından imha edildi. Heniyye'nin öldürülmesine karşı ise İran'dan henüz sözlü tehditler dışında bir cevap gelmedi. İsrail'e bu süreçte en fazla zarar veren İran etkisindeki güç ise Yemen'deki Husi militanlar oldu. Husiler, 7 Ekim'den beri Kızıldeniz'den İsrail'e mal taşıyan neredeyse her gemiyi hedef alarak deniz ticaretini felç etti. Husilerin saldırıları sonucunda İsrail'in Eylat Limanı, çalışmalarını sonlandırmak zorunda kaldı.