ABD, BM Güvenlik Konseyinin veto hakkına sahip daimi üyesi olarak bugüne kadar işgalci güç İsrail’in çıkarlarını korumak için Filistin’le ilgili gündeme alınan 28 karar tasarısını veto etti. Washington yönetimi, veto yetkisini en çok bu meselede kullandı!
Birleşmiş Milletler (BM), ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıması kararını “acil özel oturum”la görüşürken, BM Güvenlik Konseyinin veto hakkına sahip daimi üyesi olarak ABD bugüne kadar işgalci güç İsrail’in çıkarlarını korumak için Filistin’le ilgili gündeme alınan 28 karar tasarısını veto etti.
ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) veto hakkına sahip daimi üyesi olarak bugüne dek Ortadoğu’da İsrail çıkarlarını desteklemek üzere, konseyin gündemine aldığı en az 38 karar tasarısını veto etti. Bu karar tasarılarının en az 28’i doğrudan İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki duruma ilişkin kınama ve uyarı tekliflerinden oluştu. Washington yönetimi, BMGK’nin 1946 yılından bu yana aldığı tüm kararlarda veto yetkisini en fazla bu meselede kullanırken, önceki günkü vetonun ardından BMGK’nin yapısıyla ilgili tartışma yeniden gündeme geldi.
ABD, Filistin sorunuyla ilgili olarak ilk kez Güvenlik Konseyinin 23 Ocak 1976’da görüştüğü, 11940 sayılı karar tasarısını tek başına veto etti. Tasarıda, Filistin halkının kendi kaderini tayine yönelik devredilmez bir hakka sahip olduğu ve Filistinlilerin bu hak kapsamında bağımsız bir Filistin devleti kurabilecekleri vurgulanmıştı.