Yasir Murteca'nın, üzerindeki gazeteci olduğunu gösteren "Press" (basın) yazılı yeleği ve kaskına rağmen İsrail askerleri tarafından vurularak şehit edilmesi, Filistinli gazetecilerin İsrail güçleri tarafından "kasıtlı olarak" hedef alındığı yönündeki tartışmaların yeniden alevlenmesine neden oldu.
Zira, İşgalci İsrail güçlerinin gazetecilere uyguladığı şiddet dosyası bir hayli kabarık.
İsrail saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilerin 21'i Filistinli, diğer 3'ü ise yabancı uyruklu.
CPJ'ye göre, söz konusu gazetecilerin büyük bölümü İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi.
İsrail'in 2014'teki hava saldırılarında Gazze'den yayın yapan "Al Aksa" adlı televizyon binası da hedef alındı. İsrailli yetkililer Al Aksa'yı, "Hamas'a yakın olmak" ile suçlamış ve televizyon merkezinin bilerek vurulduğunu itiraf etmişti.
İsrail hapishanelerindeki tutuklu gazetecilerin sayısı da azımsanmayacak derecede.
Filistinli Gazetecileri Destekleme Komitesi'nin raporuna göre bugün itibariyle İsrail hapishanelerinde tutuklu 28 Filistinli gazeteci bulunuyor. Bu gazetecilerin büyük bölümü aylardır haklarındaki davaların başlamasını bekliyor.
Filistin Gazeteciler Sendikası'nın raporuna göre, İsrail güçleri geçen yıl işgal altındaki Batı Şeria ve ablukadaki Gazze'de Filistinli gazetecilere yönelik 740 ihlalde bulundu.
İhlallerin "gözaltına alma, gerçek mermiyle yaralama, darp etme, basın organlarının yayın yapmasını engelleme ve uydu kanalları ile basın ofislerini kapatma" şeklinde gerçekleştiğine dikkati çekilen raporda, İsrail güçlerinin gazetecilere yönelik 2017 yılında gerçekleştirdiği ihlallerin 2016'ya göre yüzde 33 arttığı belirtildi.
Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın verilerine göre ise geçen ay İsrail güçleri, Filistinli gazetecilere 28 ihlalde bulundu.