|

İspanya, İrlanda ve Norveç doğru tarafta: Filistin'i resmen tanıdılar

İsrail ve Siyonist lobinin tehditlerine rağmen üç Avrupa ülkesi; İspanya, İrlanda ve Norveç dün resmen Filistin devletini tanıdı. Filistin’i tanıyan ülke sayısı böylece 146’ya yükseldi. İspanya Hükümet Sözcüsü Pilar Alegria, "Tarihi bir karar ve tek hedefi var. Barışa katkı sağlamak" dedi. İrlanda, Filistin'e büyükelçi atayacağını duyurdu.

04:00 - 29/05/2024 Çarşamba
Güncelleme: 03:17 - 29/05/2024 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Terör devleti İsrail'in ve siyonistlerin tehditlerine rağmen, üç Avrupa ülkesi İspanya, İrlanda ve Norveç dün resmen Filistin devletini tanıdı. Alınan kararlarla Filistin Devleti'ni tanıyan ülke sayısı 146'ya yükseldi. İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararını onayladı. Hükümet Sözcüsü ve Eğitim Bakanı Pilar Alegria, "Özel bir Bakanlar Kurulu toplantısı oldu. Tarihi bir bir karar ve tek bir hedefi var. O da barışa katkı sağlamak" dedi. İspanya'nın, İrlanda ve Norveç'in eş zamanlı kararıyla Filistin'i tanıyan ülkelerden biri olduğunu kaydeden Alegria, "İspanya dönüm noktası olan, tarihi bir karar alarak, bu zamana kadar 143 olan Filistin devletini tanıyan ülkelerin arasına eklenmiştir. Bu, İspanya'nın, adalet, tutarlılık ve barış vaadiyle bağdaşan bir kararıdır" diye konuştu. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide de ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığı bu "özel günü" Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak niteledi. İki devletli çözüm konusunda İsrail’in "yapıcı taahhütte" bulunmamasını eleştiren Eide, ülkesinin "30 yılı aşkın süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri" olduğunu vurguladı.

BÜYÜKELÇİ DE ATANACAK

İrlanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Filistin’in resmen tanındığı duyuruldu. İrlanda hükümeti tarafından kabine toplantısının ardından yapılan açıklamada Filistin’in resmen tanındığı kaydedildi. İrlanda Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İrlanda hükümeti, Filistin’i egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanımaktadır ve Dublin ile Ramallah arasında tam diplomatik ilişkilerin geliştirilmesini kabul etmiştir. İrlanda’nın Ramallah’taki büyükelçiliğiyle birlikte İrlanda’nın Filistin Devleti nezdinde bir Büyükelçisi atanacaktır” denildi. İrlanda Başbakanı Simon Harris de açıklamasında, “İrlanda’nın bu kararı umudu canlı tutmakla ilgilidir. Bu umut, İsrail ve Filistinlilerin bir arada barış ve güvenlik içinde yaşayabilmelerinin tek yolunun iki devletli çözüm olduğu inancıdır. Filistin’i barış sürecinin sonunda tanımak istiyorduk. Ancak, İspanya ve Norveç ile birlikte barışı ayakta tutabilmek için bu adımı attık. Bir kez daha İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, dünyayı dinlemesi ve Gazze’de yaşanan insani felaketi durdurması çağrısı yapıyorum” dedi.



#Filistin
#Diplomasi
#İspanya
#İrlanda
#Norveç
1 ay önce