ABD ve İran arasında son bir haftada artan gerilim, ABD'nin İran'la mücadele için Arap NATO'su oluşturma planını tekrar gündeme getirdi. ABD'li ve Arap yetkililere göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi sessiz bir şekilde Ortadoğu'da bir askeri ittifak üzerinde çalışıyor. ABD ve Ortadoğu ülkelerinin üst düzey yetkilileri, ABD yönetiminin, İran’ın bölgede genişlemesine karşı, içinde Mısır ve Ürdün’ün de bulunduğu, Körfez ülkeleri arasında yeni bir siyasi ve güvenlik ittifakı kurma çalışması içinde bulunduğunu açıkladı.
Ortadoğu ve Beyaz Saray yetkilileri, planın, NATO’nun Arap versiyonu şeklinde bir ittifak olmasını hedeflediği, ittifakın, füze savunma, askeri eğitim, anti terör, bölge ülkelerinin ekonomik ve diplomatik ilişkilerini desteklemek gibi konularda işbirliğini kuvvetlendirmeyi hedeflediğini kaydetti. Halihazırda üzerinde çalışılan ve Sünni Müslüman müttefiklerin çatı yapısını oluşturacağı projeye, Beyaz Saray ve Ortadoğu'daki kaynaklar Arap NATO'su adını veriyor. Söz konusu proje, 6 Körfez ülkesinin yanı sıra Mısır ve Ürdün'ü kapsayacak. Kısa adı MESA olan Ortadoğu Stratejik İttifakı (Middle East Strategic Alliance) projesinin, 12 - 13 Ekim tarihlerinde Washington'da yapılması planlanan bir zirvede tartışılması öngörülüyor. Daha önceki Amerikan yönetimlerinin Körfez ve Arap müttefikleri ile resmi bir ittifak geliştirme girişimleri geçmişte de başarılı olamamıştı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya arasında 2015'te imzalanan İran’ın nükleer enerji üretiminin denetlenmesi karşılığında yaptırımların kaldırılması anlaşmasından İran’ın anlaşmaya uymadığını ileri sürerek çekildiğini açıklamasının ardından iki ülke arasındaki gerilim artmıştı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada, "İran'la barış, barışların; savaş da savaşların anasıdır" ifadelerini kullanmış Trump ise Ruhani'ye, "Bir daha asla ABD'yi tehdit etme yoksa tarihte daha önce çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsın" demişti.