EDISYON:

İntifada 35 yaşında: Filistinli çocuklar tanklara taşlarla direndi

04:005/12/2022, lundi
G: 5/12/2022, lundi
Yeni Şafak
İntifada 35 yaşında
İntifada 35 yaşında

İsrail işgal güçlerinin 8 Aralık 1987 günü Gazze’deki Cebaliye mülteci kampına düzenlediği saldırı, Filistin’de uzun süredir bastırılmakta olan bir halk isyanının da tetiğini çekmişti. 1990’ların başına kadar devam eden olaylar, yakın tarihte “İntifada” (Patlama, Ayaklanma) adıyla anılır.

İsrail işgal güçlerinin 8 Aralık 1987 günü Gazze’deki Cebaliye mülteci kampına düzenlediği saldırı, Filistin’de uzun süredir bastırılmakta olan bir halk isyanının da tetiğini çekmişti. Kısa süre içinde Gazze’nin her sokağına yayılan ayaklanma, ardından Kudüs ve diğer şehirlere de sıçradı. İsrail ordusunun sivil halkın üzerine tanklarla ve tam teçhizatlı askerlerle yürüdüğü çatışmalar sırasında, Filistinlilerin elindeki tek silah sapan taşlarıydı. Tanklara taşlarla direnen Filistin çocuklar, kısa süre içinde ayaklanmanın da sembolüne dönüştü.

1990’ların başına kadar devam eden olaylar, yakın tarihte “İntifada” (Patlama, Ayaklanma) adıyla anılır. İntifada’nın en önemli sonucu ise, 1987’nin sonunda İslami Direniş Hareketi’nin (Arapça’daki kısaltma adıyla, Hamas) kurulması oldu. Hamas, İslâmî hassasiyetler çerçevesinde direniş gösteren bir yapılanma olarak, Mısır merkezli Müslüman Kardeşler Teşkilâtı’ndan ilham alıyordu.

Hamas’ın ortaya çıkışı İsrail yönetimiyle Yaser Arafat çizgisini birbirine yaklaştıracak, bu süreç nihayet 1993’te Oslo Anlaşması’nın imzalanmasına yol açacaktı. Oslo ile, Yaser Arafat’ın başkanlığında bir “Filistin Yönetimi” kuruluyor, böylece Hamas’ın siyaset sahnesi dışına atılması amaçlanıyordu.

#Hamas
#İntifada
#Filistin
#İsrail

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.