Esed, BMGK kararı ve Rusya’nın 5 saatlik kendi ateşkes ilanına rağmen saldırıyor. Yaralıların bölgeden çıkarılacağı insani koridor topçu ateşi altında. Fransa’dan sonra İngiltere de Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullandığının kanıtlanması halinde Şam’a hava saldırısı düzenleyeceklerini açıkladı.
Beşşar Esed rejimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya’nın duyurduğu 5 saatlik ateşkese rağmen saldırılarını sürdürüyor. Doğu Guta’daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinden alınan bilgiye göre, Esed rejimi, BMGK kararı ve ardından Rusya’nın yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde ilan ettiği ateşkese rağmen Doğu Guta’yı vurmaya devam etti. Rejim, TSİ 10.30 sularında Doğu Guta’daki sivil yerleşimlerden Duma, Beyt Sava ve Merc bölgelerine topçu atışları düzenlemeye başladı. Saldırılarda bir sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Gözlemciler, Doğu Guta’da son sekiz günde ölenlerin sayısının 560’ı geçtiğini belirtiyor.
SOLUKSUZ KATLİAM
Doğu Gutalıların 5 saatlik ateşkes sırasında abluka bölgesinden çıkarılarak hastanelere götürülmesi amaçlanıyordu. Dünya Sağlık Örgütü, 1000’den fazla hasta ve yaralının acil tahliye beklediğini duyurmuştu. Rusya’dan yapılan açıklamada, her gün 5 saat sürecek olan ateşkes kapsamında siviller için bir koridor oluşturulacağı ve Doğu Gutalıların abluka bölgesini terk etmeleri için fırsat verileceği de belirtilmişti. Ancak Rusya, Esed rejimi üzerindeki nüfuzunu kullanmıyor. Doğu Guta’da bulunan gerginliği azaltma bölgesinden sorumlu Rus General Viktor Pankov, Doğu Guta’da Vafidin civarında açılan insani koridora yapılan top atışları nedeniyle sivillerin bölgeyi terk edemediklerini iddia etti.
Johnson’dan tehdit
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Beşar Esed rejiminin Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullandığının kanıtlanması halinde Şam’a hava saldırısı düzenleyeceklerini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da daha önce rejime yönelik benzer bir tehditte bulunmuştu. Macron, Esad rejiminin Suriye’de sivillere yönelik kitlesel imha silahı kullanması durumunda saldırı düzenleneceğini belirtmişti. Suriye’deki sivil savunma örgütü Beyaz Baretliler, rejimin Doğu Guta’daki Şifoniye beldesini klor gazı içerikli kimyasal silahla vurduğunu açıklamış ve bir çocuğun kimyasal saldırı nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
Enerji savaşında son perde
Suriye’de Beşşar Esed rejimi saflarında çatışan İran güçleri, Deyrizor’da terör örgütü PYD/PKK’nın işgalindeki enerji sahalarına ilerlemek istedi. PYD/PKK’dan 22 noktayı ele geçiren güçler, ABD’nin hava saldırısı üzerine geri çekildi. Şubat ayının başında İran güçleri, enerji zengini Deyrizor ilinde PYD/PKK’nın işgalindeki petrol ve gaz sahalarını ele geçirmek için saldırı düzenlemiş, ABD yoğun bombardımanla karşılık vermişti. Irak sınırına hakim Deyrizor, ülkenin en büyük enerji kaynaklarına ev sahipliği yapıyor.