İngiltere Başbakanı Theresa May, eski Rus ajanı Skripal’in zehirlenmesi olayından Rusya'yı sorumlu tuttu.
May, "Eski Rus ajanı Skripal’in ve kızının Rusya tarafından geliştirilen tipte askeri nitelikte, sinir sistemi üstünde etkili bir maddeyle zehirlendiği artık anlaşıldı. Hükümet, Rusya'nın Sergey ve Yulia Skripal’e karşı yapılan eylemden sorumlu olmasının kuvvetle muhtemel olduğu sonucuna vardı.” dedi.
İngiltere'de yaşayan eski Rus ajanı, bilinçsiz bir şekilde bulunmasının ardından Rusya ile İngiltere arasında diplomasi krizi başlamıştı.
İngiliz basını 66 yaşındaki Sergey Skripal'in, kimliği açıklanmayan 33 yaşındaki bir kadın ile birlikte İngiltere'nin Salisbury kentindeki bir bankın üzerinde bilinci kapalı bir şekilde bulunduğunu duyurmuştu.
Sergey Skripal adlı eski casus, Soğuk Savaş'ın ardından kurulan GRU adlı istihbarat teşkilatında görevliydi. Rus ajanlarının isimlerini para karşılığında İngiliz gizli servisi MI6'e satmakla suçlanan Skripal, Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) tarafından 2004 yılında yakalanmış ve 2006'da görülen gizli bir dava ile 13 yıl hapse mahkum edilmişti.
Skripal, ABD'de yakalanan 10 Rus ajanının serbest bırakılması için 2010 yılında varılan casus takası anlaşmasıyla özgürlüğüne kavuşmuştu. Soğuk Savaş'tan bu yana yapılan en geniş çaplı casus takası, Viyana havalimanında gerçekleşmişti. Skripal karşılığında Rusya'ya verilen ajanlar arasında "Kızıl ajan" lakaplı Anna Chapman da vardı. Skripal, takasın ardından İngiltere'ye sığınmıştı.
1981 yılında kurulan GRU adlı istihbarat servisi, genelkurmaya bağlı çalışıyor ve doğrudan devlet başkanına bilgi sağlıyor.