EDISYON:

İdlib için geliyor

Kıymet Sezer
04:004/09/2018, Salı
G: 4/09/2018, Salı
Yeni Şafak
James Jeffrey
James Jeffrey

Türkiye’ye karşı dostane yaklaşımıyla tanınan, ABD’nin yeni Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, üç ülkeyi kapsayan bölge ziyaretlerinin son ayağında. Jeffrey’in ziyaretinde öncelikli gündem maddesi, İdlib gelişmeleri olacak ve İdlib’e olası Esed saldırısı halinde ABD’nin resmi tavrını aktaracak.

ABD’nin Suriye özel temsilciliğine atanan James Jeffrey, ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştiriyor. 1-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında İsrail ve Ürdün’e giden Jeffrey’in son durağı Türkiye olacak. Jeffrey’in ziyareti, 7 Eylül’de İran’da yapılacak ve Astana garantörleri Türkiye, Rusya ve İran liderlerini buluşturacak olan zirve öncesinde gerçekleşmesi açısından önem taşıyor. İdlib geriliminin dindirilmesi konusundaki kritik haftada gerçekleşen görüşmede Jeffrey’e, ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn de eşlik edecek.

RESMİ TAVRINI AKTARACAK

ABD Suriye özel heyetinin Türkiye ziyaretinde öncelikli gündem maddesi, İdlib gerilimi olacak. İki Amerikan diplomat, ziyaretlerinde, Şam hükümetinin İdlib’e girişeceği olası askeri müdahaleye karşı Amerika’nın resmi tavrını aktaracak. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, “Jeffrey ve beraberindeki heyet, ABD’nin Suriye rejiminin uygulayacağı herhangi bir kimyasal saldırıya tepki göstereceğinin altını çizecektir” denildi. Ziyaret öncesi yapılan açıklamaya, heyetin Ürdün ve Türkiye ziyaretlerinde sivillere kapıların açılması talebi de yansıdı.

ABD heyetinin ziyaretlerinin kapsadığı ülkelere bakıldığında, İran’ın yayılmacı politikasına karşı destek arayışı da öne çıkıyor. Heyetin İsrail temaslarında da Suriye üzerinden İran'ın politikaları ağırlıklı gündem maddesi oldu.

MÜNBİÇ HIZLANMALI

Jeffrey ve Rayburn’un ziyaretinde Münbiç mutabakatı da masaya taşınacak konular arasında. Bu zamana kadar Münbiç konusunda Türkiye’yi oyalayan Amerika’nın adımlarını hızlandırmaları beklentisi net olarak iletilecek. Jeffrey, özellikle Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı sonrasında Münbiç’den YPG’nin çıkarılmasının zor olmayacağına inanıyor.

  • PKK da hatırlatılacak
  • James Jeffrey’in ziyareti ile ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da açıklama yaptı. Jeffrey’in temaslarında sadece İdlib meselesi değil, tüm Suriye ile ilgili düşüncelerin aktarılacağını ifade eden Çavuşoğlu, “Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğü bakımından siyasi çözüm ve insani yardımları ve de ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği destek ve silahları mutlaka gündeme getireceğiz. Biz Jeffrey’i tanıyoruz. Daha önce Ankara’da büyükelçilik yaptı. Türkçeyi de iyi konuşuyor. Kendisinin Suriye Özel Temsilcisi olarak atanmasını isabetli buluyoruz.” yorumunu yaptı.
#İdlib
#ABD
#Türkiye
#James Jeffrey

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.