ABD, Çin ve Kanada üçgeninde yaşanan Huawei gerilimi yükselerek devam ediyor. Kanada, Huawei CFO’su Mıng Vancou’yu tutuklamasının ardından 13 vatandaşının Çin’de gözaltına alındığını açıkladı. Çin Adalet Bakanlığı gözaltıları doğrulayarak, “hukukun üstünlüğü” vurgusu yaptı. Batılı gözlemciler ise bunu, “kısasa kısas politikası” olarak değerlendiriyor.
Kanada, Huawei Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou’nun tutuklanmasından bu yana 13 Kanada vatandaşının Çin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını açıkladı. Mıng Vancou, İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nin isteği üzerine geçen ay Vancouver’da uçakla aktarma yaparken gözaltına alınmıştı. Kanada yönetimi, Çin’in gözaltına aldığı 13 vatandaşından 8’inin serbest bırakıldığını ve gözaltına alınan kişiler hakkında herhangi bir suçlama da yöneltilmediğini bildirdi. Halen gözaltında tutulan 5 kişinin akıbetine ilişkin bir açıklama ise yapılmadı.
KISASA KISAS MI?
Kanada hükümeti, Huawei’nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü Mıng’ın tutuklanmasıyla Kanada vatandaşlarının gözaltına alınması arasında herhangi bir bağ kuramadıklarını belirtiyor. Ancak Pekin’de bulunan Batılı bazı diplomatlar, Çin’in bu adımını kısasa kısas şeklinde yorumluyor. Çin, Mıng’ın Kanada’da tutuklanması sonrası Kanada’nın Pekin Büyükelçisi John McCallum’u Dışişleri Bakanlığına çağırmış ve Mıng’ın serbest bırakılmasını talep ederek aksi durumda bunun ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VURGUSU
Çin Adalet Bakan Yardımcısı Liu Cınyü, Kanada hükümetinin 13 Kanada vatandaşının Çin’de gözaltına alındığına yönelik açıklamasına ilişkin, ilgili kişilerin işlemlerinin yasalara göre yürütüldüğünü belirterek, “Çin, hukukun üstünlüğüyle yönetilen bir ülke.” dedi. Liu, söz konusu Kanada vatandaşlarının kimliğine ve ne zaman gözaltına alındıklarına ilişkin bilgi paylaşmadı. Gözaltına alınanlar arasında Michael Spavor ve Michael Kovrig’in de bulunduğu kaydedilmişti. Çin, Kovrig ve Spavor’u ulusal güvenliği tehdit eden işlere karıştıkları gerekçesiyle gözaltına aldıklarını açıklamıştı.
- ABD’den seyahat uyarısı
- ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin’de gerçekleştirilen üst düzey gözaltıların ardından vatandaşlarına Çin’e giderken daha fazla dikkat gösterme konusunda yeni uyarıda bulundu. Yenilenen uyarıda, ABD ve Çin’de çifte vatandaşlıkları olan kişilerin ülkeden ayrılmalarını engelleyen sözde çıkış yasakları yüzünden özellikle risk altında olduğu bildirildi.
- iPhone cezası
- Huawei’nin Twitter’dan paylaştığı yeni yıl mesajını iPhone ile atmasının ortaya çıkmasından sonra şirket, iki çalışanına yaptırım uygulayacağını açıkladı. Huawei, “Huawei’den hepinize mutlu 2019’lar” şeklinde bir mesaj paylaşmış, ancak tweetin alt tarafında çıkan ve paylaşımın iPhone’dan yapıldığını gösteren ‘via Twitter for iPhone’ (iPhone için Twitter üzerinden) ifadesi sosyal medya bomba etkisi oluşturmuştu.