Hollanda'nın Türk Bakanların ülkeye girişini engellemesi büyük bir krize yol açtı. Çarşamba günü seçimlere gidecek Hollanda'da aşırı sağın yükselişi Türkiye ve Müslüman karşıtlığını da artıyor.
Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik anti-demokratik uygulaması büyük bir krize yol açtı. Ülke içerisinde yükselen aşırı sağ ve önümüzdeki Çarşamba günü gerçekleşecek genel seçimler siyasal alanı etkilerken, Hollandalı siyasetçiler Türkiye'nin iç siyasette kullanarak oylarını artırmaya çalışıyor.
Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hollanda'daki Türklerle bir araya gelmesini engelleyen Hollanda, Türkiye ile uçuş iptali krizini başlattı. Hollanda'da çarşamba günü yapılacak seçimin favorilerinden biri geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği önünde gösteri yapan aşırı sağcı Gert Wilders'in Özgürlükler Partisi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na uçuş izni vermeyen Hollanda, çarşamba günü yapılacak genel seçimlere hazırlanıyor.
Hürriyet'in haberine göre, Müslüman ve göç karşıtı aşırı sağcı Gert Wilders, seçimlerden birinci parti çıkarak nisan ayındaki Fransa ve eylül ayındaki Almanya seçimleri öncesinde 'Avrupa'da vatansever baharını' tetiklemeyi hedeflediğini söylüyor.
Hollanda'daki 'Müslüman sayısını sınırlı tutma' vaadiyle Özgürlükler Partisi'ni (PVV) kuran Gert Wilders, Kuran'ı yasaklayacağını, cami ve mülteci merkezlerini kapayacağını, Hollanda'yı Avrupa Birliği'nden çıkaracağını söylüyor. Yakın zamana kadar Gert Wilders'in partisi anketlerde öndeydi. Wilders'ın ırkçı, yabancı karşıtı söylemleri nedeniyle ana akım partiler de popülist retoriğe yönelerek PVV partisinden oy çalmaya çalışıyor.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Liberal partisinin son haftalarda anketlerde birinciliğe yükselmesi de bu popülist tonuna bağlanıyor. Rutte, gazetelere 'Kurallara uymuyorsan ülkeyi terk et' diye ilan vermiş, Hollanda'da Türkiye'nin referandumla ilgili miting yapmasına karşı çıkan açıklamalar yapmıştı. Sonra da uçuş yasağı geldi.
Hollanda'da 12.9 milyon seçmen bulunuyor. Ülkede çoğu Türk ya da Faslı olmak üzere 840 bin ile 960 bin Müslüman nüfusun yaşadığı tahmin ediliyor. Koalisyonlara yatkın seçim sistemine göre genel oydan yüzde 0.67 oy alan bir parti, bir milletvekili çıkarabiliyor. Wilders'in partisi birinci gelse de çoğu parti işbirliği yapmayacağını söylediğinden hükümet olma ihtimali pek bulunmuyor. Rutte birinci gelirse yeni bir koalisyon oluşturması gerekecek. Hükümeti kurmak için 150 kişilik parlamentoda 76 milletvekiline ulaşmak gerekiyor. Türkiye ile kriz işte Hollanda'daki böyle bir arka planda gerçekleşiyor.