Hollandalılar, ırkçı söylemler, İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve Türk bakanlara yönelik skandal tavrın gölgesinde seçime gitti. Türkiye saatiyle 09.30'da başlayan oy verme işlemi 23.00'de sona erdi. Bin 114 aday ve 28 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım oranı, 2012 seçimlerindeki 74,6'yı geçerek yüzde 81 oldu.
Kesinlik ifade etmeyen sandık çıkış anketleri, oy verme işlemi bittikten hemen sonra yayımlandı. Araştırma şirketi Ipsos'un verilerine göre, Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Liberal Parti (VVD) 31 sandalyeyle ilk sırada yer aldı.
Türk bakanlara yönelik skandal tavır ve aşırı sağ söylemlerinin ardından oyunu artırdığı görülen Rutte'nin partisi yine de aldığı oyla, 2012 seçimlerinde elde ettiği 41 sandalyenin gerisinde kaldı. 2012'de 15 vekil çıkaran, Türk ve İslam düşmanı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) 19 milletvekili kazandı. Seçim öncesi anketlerde 30 milletvekili alacağı tahmin edilen Geert Wilders'in 19'da kalması hezimet olarak yorumlandı.
Wilders'i yine 19'ar milletvekili ile Demokratlar ve son zamanlarda İslam karşıtı söylemlerde bulunan Hristiyan Demokrat Parti (CDA) takip etti. Seçimlerde en büyük hezimeti Türk bakanlara çirkin muamelenin mimarı Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb'in da üye olduğu İşçi Partisi (PvdA) yaşadı. Hali hazırda 38 sandalyesi bulunan PvdA bu sefer 9 milletvekilinde kaldı. Türk milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi ise 3 sandalye elde etti.