Türkiye'nin kararlı mücadelesi ve sahada attığı adımlarla köşeye sıkışan teröristler sivillerin arkasına sığınarak yine sivilleri hedef almaya devam ediyor. Son olarak Kızıltepe'ye atılan hava topu nedeniyle 2 sivil vatandaşımız şehit oldu. Yenisafak.com, Türkiye sınırındaki havan ve roket mermisi saldırılarının neden ilgili sistemler tarafından engellemediğinin izini sürdü.
Suriye'de devam eden Barış Pınarı Harekatı kapsamında teröristler sınırımızdan en az 30 kilometre daha güneye çekilmeye zorlanıyor. TSK ve Suriye Milli Ordusu karşısında direnç gösteremeyen YPG-PYD unsurları sivilleri hedef alarak kendine alan açmaya çalışıyor.
Sürecin başından itibaren sınırın sıfır noktasından Türkiye'nin Suriye'ye komşu illerine havan topu ve roket mermisi atan teröristler, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının ardından eylemlerini oldukça kısıtlı bir alandan gerçekleştiriyor.
- Video: PKK’lılar Nusaybin’i hedef alan roketleri çocuk parkından atıyor
Kimi zaman çocukların oynadığı bir oyun parkından, kimi zaman sivillerin olduğu bir mezarlıktan Türkiye'ye saldıran teröristlerin son hedefi Mardin Kızıltepe oldu. Kızıltepe'ye yapılan havan saldırısında 2 vatandaşımız şehit olurken, "Hava savunma sistemleri bunları neden engelleyemiyor?" sorusu daha da önem kazandı.
Karşı koymak kolay değil
Yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan güvenlik kaynakları, Türkiye'nin hava saldırılarına yönelik farklı sistemler kullandığını belirtti.
Bu sistemlerden birinin de Korkut olduğunu ancak sınırdaki durumda Korkut'un herhangi bir etki üretemeyeceğine vurgu yapan kaynaklar süreçle ilgili şunları anlattı:
Korkut bunun için üretilmedi
Kaldı ki bu parçalar çok ufak. Örneğin bir havan mermisinin 40-50 cm boyunda çekirdeği var ve 1 mach üzerinde bir hıza ulaşabiliyor.
Burada hedefler çok küçük ancak çalışmalar devam ediyor. Daha hızlı tespit imkanı veren ve atış kontrol radarları ile karşı tedbir alınabilecek sistemler üzerinde çalışılıyor.
İsrail yıllardır bu sorunu çözemedi
Bu tür saldırılara karşı İsrail İron Dome 'Demir Kubbe' sistemini geliştirdi. Gazze şeridinden gelen ateş unsurlarının 4 bine yakına karşılık veremedi.
Gelinen noktada bu tür saldırılara karşı kesin çözüm henüz yok. Türkiye de tıpkı diğer ülkeler gibi bu tarz girişimleri önlemek için farklı sistemler üzerinde çalışmaya devam ediyor."