Halep’te ateşkes hamlesi

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:006/09/2016, Salı
G: 6/09/2016, Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye, Rusya ve ABD dışişleri bakanlarının ortak çalışma yürüttüğünü söyledi. Erdoğan, “Rusya ile de özellikle Halep’te bir an önce ateşkes ilanı için bir çalışmanın içerisindeyiz. Temenni ederim ki Kurban Bayramı öncesi Halep halkı bombalardan kurtulsun” dedi.

Erdoğan, Çin'in Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sonrası Kongre Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Çince “selam, merhaba" anlamında kullanılan “Ni hao" diyerek salondakileri selamlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:


Terörizm ve mülteci sorunu Antalya Zirvesi'nde gündeme getirdiğimiz başlıklar arasında yer aldı. Aradan geçen bir yıla yakın bir zaman, bizim bu konudaki hassasiyetimizin ve ısrarımızın ne kadar yerinde olduğunu çok açık ve net olarak göstermiştir. Mülteci sorunu konusunda iyi bir sınav verilemedi.



ANTALYA'DA ANLATTIK


Antalya Zirvesi'nde tüm liderlere Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunu gündeme getirdik. Bu 95 kilometre uzunluğunda, 40 kilometre kuzeyden güneye olmak üzere bir güvenli bölge oluşturmak suretiyle burada mülteci sorununu çözebiliriz, onları burada iskan edebiliriz diye ısrarla söyledik. Şimdi bu zirvede de bütün dostlarımıza bu konuyu açtık, kendilerine de bunu söyledik.



SOMUT ADIM ATMIYORLAR


Prensipte hemen hiç kimsenin karşı çıkmadığı bu teklifin hayata geçirilmesi konusunda üzüntüyle belirtmeliyim ki hiçbir ülke somut bir adım atmamıştır. Tam tersine Suriye krizi yeni ülkelerin sahaya inmesiyle daha da içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Batı ülkelerinin, bilhassa sığınmacı sorununda takındıkları güvenlikçi ve hatta ırkçı tavır insanlık adına utanç vericidir.





İBRETLE İZLİYORUZ


Şu an itibariyle Suriye'de öldürülenlerin sayısı 600 bini aşmıştır. 600 bin insanın öldürüldüğü bir yerde hala katil Esed'in görevinde kalmasını, durmasını savunmak bana öyle geliyor ki insanlık adına bizler için utanç vericidir. Mazlumlara kucaklarını açmaları gereken ülkelerin tam tersine sınırlarını kapatma telaşına girmelerini ibretle seyrediyoruz. Suriye başta olmak üzere bölgedeki krizler çözülmeden mülteci meselesinin de kalıcı şekilde geride kalması mümkün değildir.





MUTABAKAT HALİNDEYİZ


Onlarla ilgili, gerek eğit-donat ile ülkemizde eğitilmiş olan ılımlı muhalifler gerekse oranın süratle uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ki sayın Obama'ya da teklifim budur, sayın Putin'e de teklifim budur, bu şekilde koalisyon güçleri ile bu sağlanabilir. Bu adımı atmanın da gayreti içerisindeyiz. Suriye'nin kuzeyinin terörden arındırılması konusunda ABD ve Rusya ile mutabakat halindeyiz ve süreci de böyle çalıştırıyoruz.





ÜÇ BAKAN SÜRECİ ÇALIŞIYOR


Bölgede koalisyon güçleri ile işbirliğimiz var ve koalisyon güçleri de daha çok NATO ülkelerinden oluşuyor. Bunun yanında şimdi Rusya ile de özellikle Halep bölgesinde bir işbirliği çalışmasını geliştiriyoruz çünkü bir an önce bölgede bir ateşkesin ilan edilmesi için bir çalışmanın içerisindeyiz. Bu konuda gerek ABD gerek Rusya gerekse Türkiye dışişleri bakanlarımız süreci çalışıyorlar. Temenni ederim ki Kurban Bayramı öncesi bu ateşkesi sağlamak suretiyle Halep halkı bütün bu bombalardan kurtulsun ve çocukları ile birlikte orada aylardır gıda, ilaç, giyim ve benzeri şeylerden yoksun olarak bir yaşam mücadelesi verenlere Kızılayımız olarak hazırlıklarımızı ulaştıralım istiyoruz.





FETÖ küresel şebeke


Terörizmin her geçen gün yeni biçimlere bürünerek dünyayı tehdit etmeyi sürdürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin 15 Temmuz'da yaşadığı darbe girişiminin bir yönüyle terörizmin ilk defa görülen yeni bir biçimi olduğunu söyledi. PKK, PYD, YPG ve DAİŞ gibi terör örgütleriyle mücadele eden Türkiye'nin, 15 Temmuz'da kendi ordusu içine gizlenmiş, askeri üniformaya bürünmüş teröristlerin, milletin vergileriyle alınmış F16'larla, helikopterlerle, tanklar ve toplarla kendi halkını öldürmeye tevessül ettiğini belirten Erdoğan, “FETÖ denilen bu örgütün, Türkiye dışında 170 ülkede daha faaliyet gösteren küresel bir şebeke olduğu unutulmamalıdır. Dini inanç, eğitim ve hayırseverlik gibi insani duyguları, ticari ilişkileri istismar ederek kendisine alan açan bu örgüte karşı tüm dünyayı duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi. Erdoğan, 15 Temmuz'da Türkiye'nin başına gelen felaketin yarın hangi ülkede tekrar edeceğinin bilinemeyeceğini, bu konuda dostça uyarılar yaptıklarını aktardı.





İpek Yolu için Çin samimi


Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile verimli ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda Çin ile tam bir mutabakat içerisinde olduklarını gördüklerini anlatan Erdoğan, terörle mücadele başta olmak üzere küresel sorunlara karşı ortak inisiyatif geliştirme konusunda anlayış birliği içerisinde olduklarını tespit ettiklerini vurguladı. Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin tarihi İpek Yolu'nu canlandırma çalışmalarında Çin'i samimi bir şekilde desteklediğini belirttiklerini söyledi. Erdoğan, bir soru üzerine, Suriye ile ilgili olarak Çin ile de görüşmelerinin olduğunu ancak şu anda fiili olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile bir işbirliğinin söz konusu olmadığına dikkat çekti.



Gaziantep kesin başlangıç oldu


Erdoğan, Suriye'nin kuzeyindeki operasyonların, Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik olduğunu belirterek, “En son Gaziantep'te bir düğüne saldırıda 56 kişi ölmüştür. Bu olay, bizim için kesin bir başlangıç olmuştur. Ilımlı muhaliflerle beraber girmek suretiyle Cerablus'tan DAİŞ'i atmış olduk. Şu anda Cerablus'ta DAİŞ yok, tamamıyla boşaltıldı oralar. Şimdi oraya Cerablus'un kendi insanı yerleşti" dedi. Yeni bir hamleyi de Çobanbey'den başlattıklarını vurgulayan Erdoğan, “Ilımlı muhaliflerle beraber bizim işte o 90-95, 40-45 kilometre diye ifade ettiğimiz bölgeye yönelik, orası da yine DAİŞ'ten temizlendi ve Fırat'a kadar birleştirmek suretiyle artık Suriyeli vatandaşlar kendi topraklarında daha huzurlu yaşama imkanını bulacak" diye konuştu.



Fransa'ya darbe mesajı


Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Çin'de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile dörtlü zirve gerçekleştirdi. Erdoğan, Hollande ile başbaşa görüşmesinde ise darbe girişimini usulen kınayan Batılı ülkelere bir mesaj niteliği taşıyan 15 Temmuz darbe girişimini anlatan bir kitap hediye etti.





Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande zirvenin ardından baş başa görüştü. Dörtlü zirve ve ardından Erdoğan-Hollande görüşmesi basına kapalı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dörtlü zirve sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan bu sırada Hollande'a 15 Temmuz Darbe Girişimi'ni anlatan bir kitap hediye etti.







#G20 Liderler Zirvesi
#Erdoğan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.