Gazze'de hastane bırakmayan İsrail'den sinsi plan: Etnik temizliğin bir parçası

20:0130/12/2024, Pazartesi
G: 30/12/2024, Pazartesi
AA
İsrail, 7 Ekim 2023'te başlattığı soykırım saldırıları boyunca Gazze Şeridi'ndeki birçok hastaneyi hedef alarak sağlık sistemini çökertti.
İsrail, 7 Ekim 2023'te başlattığı soykırım saldırıları boyunca Gazze Şeridi'ndeki birçok hastaneyi hedef alarak sağlık sistemini çökertti.

İsrail'in Gazze'deki hastane yıkımlarına ilişkin ülke medyasında dikkat çeken bir yazı kaleme alındı. Haaretz gazetesi, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hastane yıkımlarının Filistinliler aleyhindeki 'etnik temizliğin bir parçası' olduğunu ifade etti. Gazetenin başyazısında sağlık merkezleri yok edildiğinde hasta ve yaralıların tedavi için güneye doğru gitmek zorunda kalacağı ve böylece Gazze'nin kuzeyinin hızla boşalacağı değerlendirmesine yer verildi.

Haaretz gazetesi, terör devleti İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastaneleri yıkmasını Filistinliler aleyhindeki "etnik temizliğin bir parçası" olarak değerlendirdi.

Gazetenin başyazısında, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastaneleri yıkma eylemleri ele alındı.

Filistinlilerin geri dönmesini engelliyorlar

Yazıda, Gazze'deki hastanelerin kasıtlı olarak yıkılmasının farklı bir amacı olduğunu düşünmenin yerinde olduğu ve hastanelerin yıkılmasının "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki etnik temizliğin bir parçası gibi göründüğü" kaydedildi.

Ordunun, göçe zorlanan yüzbinlerce insanın geri dönmesini önlemek için bölgede neredeyse tüm konutları ve altyapıyı yok ettiği, ayrıca hastanelerin yıkılmasına karar verildiğine dikkati çekildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki en büyük hastanesi olan Kemal Advan Hastanesi hizmet dışı kaldı.

İşgalcilerin amacı Gazze'nin kuzeyini hızla boşaltmak

Sağlık merkezleri yok edildiğinde hasta ve yaralıların tedavi için güneye doğru gitmek zorunda kalacağına işaret edilen yazıda, böylece Gazze'nin kuzeyinin hızla boşalacağı değerlendirmesine yer verildi.

Böylesi geniş bir alanın özellikle savaş zamanında hastanesiz bırakılamayacağının altı çizildi ve Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin hastanelere savaş sırasında özel bir statü tanıdığı hatırlatıldı.

Terör devletinin iddiaları eleştirildi

İsrail ordusunun saldırıları için sunduğu gerekçe ve iddiaların eleştirildiği yazıda, hastanede hafif silah ve mühimmat bulunmasının, hatta hastanede tedavi görenler arasında silahlı kişilerin bile bulunmasının böyle bir saldırıyı haklı çıkarmayacağı kaydedildi.

Gazze'nin kuzeyinin yıkıldığı şimdi de ordunun yıkımı tamamlamak için çalıştığına işaret edilen yazıda, bunun yasa dışı bir eylem olduğu ve hiçbir şekilde hastaneleri kapsamaması gerektiği vurgulandı.

El-Ehli Baptist Hastanesi de İsrail'in hedefi oldu.

Yazıda, İsrail ordusunun iki tabanca ve bir bıçak fotoğrafları yayımlayarak hastanelere saldırı iddialarını ispat çabası eleştirildi.

İki tabanca ve bir bıçağın ordunun iddialarını desteklemediğinin altı çizilen yazıda, böylesi bir bahanenin onlarca hasta ve doktoru küçük düşürmek amacıyla kayda alarak sadece iç kıyafetleriyle hastaneyi tahliye etmeye zorlanmasını haklı çıkarmayacağı belirtildi.

Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi hizmet dışı

İsmini 1973'te suikasta uğrayan Fetih Merkezi Komite Üyesi Kemal Advan'dan alan Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki en büyük hastane, saldırılardan önce 400 binden fazla kişiye sağlık hizmeti veriyordu.

İsrail ordusu, 27 Aralık'ta Kemal Advan Hastanesini kuşatma altına alarak sağlık personelini ve yaralıları zorla dışarı çıkarmış, baskın düzenlediği hastanenin bazı bölümlerini ateşe vermişti.

İsrail, Gazze'deki Endonezya Hastanesi'ni soykırım saldırılarının ilk gününde hedef almış ve çok sayıda Filistinli hayatını kaybetmişti.


#Gazze
#Haaretz
#İsrail
#Hastane
#Saldırı