Fransa, yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı 'orman' olarak bilinen Calais'deki mülteci kampını, yaşam koşulları insani olmadığı gerekçesiyle bugün boşaltıyor.
İngiliz The Guardian gazetesi, mültecileri taşıyan ilk otobüsün kamptan ayrıldığını son dakika olarak duyurdu.Kampta kalanların, Fransa'daki diğer mülteci merkezlerine yerleştirilmesi planlanıyor. Salı günü de iş makinelerinin göçmenlerin kaldığı çadır ve barınakları temizlemesi bekleniyor. Ancak, bazı göçmenler, kamptan ayrılmaları halinde İngiltere'ye gitme şansını kaybedeceklerini düşünüyor ve bu nedenle de kamptan ayrılmak istemiyor. Kampta ağırlıklı olarak Afgan, Ortadoğulu ve Afrikalı göçmenler bulunuyor.
Pazar gecesi bazı göçmenler kampın kapatılmasına protesto eylemi düzenledi. Eyleme müdahale eden polis ile protestocular arasında kısa süreli çatışma yaşandı.
Avrupa Birliği mülteci anlaşması kapsamında göçmenler sadece ayak bastıkları topraklara sığınma talebinde bulunabiliyor. Calais'de kalan göçmenlerin önemli bir kısmı İngiltere'ye geçmek istiyor.
Kampla ilgili en büyük sıkıntıyı kimsesiz çocukların akıbeti oluşturuyor. İngiltere, sayısının yaklaşık 1.300 olduğu tahmin edilen kimsesiz çocuğun bir kısmını kabul etmeye başladı.
En kırılgan nüfusa iltica etme hakkı tanıyan "Dubs anlaşması" kapsamında İngiltere'de aile bağları bulunmayan ilk grup mülteci ülkeye giriş yaptı.
Yardım kuruluşları, kampta kalan reşit olmayan çocukların hangilerinin İngiltere'ye gönderileceğinin tespit edilmesi için yapılan mülakatlarda Fransız devletine yardım ediyor.
Kamp boşaltılıp çadırlar toplanırken, çocukların akıbetlerine karar verilene kadar güvenli bir yerde tutulmaları için barınağa dönüştürülen konteynırlara yerleştirileceği açıklandı. Bu nedenle, şu anda bu konteynırlarda yaşayan göçmenler tahliye edilmeye başlandı.
Fransa İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Güç kullanmak istemiyoruz ancak göçmenlerin ayrılmayı reddetmesi ya da STK'ların (sivil toplum kuruluşu) sorun çıkarması halinde polis müdahale etmek durumunda kalabilir" dedi.
'Orman' kampı, Calais limanına ve 50 kilometre uzunluğundaki Manş Tüneli'ne yakın bir noktada bulunuyor
Resmi rakamlara göre, bu kampta 7 bin kişi kalıyor. Ancak insani yardım kuruluşlarına göre bu sayı 10 bine yakın
Nüfus sayısındaki artışa rağmen bu yılın başlarında kampın büyüklüğü yarı yarıya azaltıldı
Ancak kampın nüfusu artmaya devam etti ve şiddet olaylarında artış görüldü
Birçok göçmen, Manş Tüneli'ni geçen araçların içine saklanmaya çalışıyor
Hem yerel halk hem kamyon şoförleri kampın kapatılması için protesto eylemleri düzenledi
Jungle kampında sona gelindi