
Fransa'da akaryakıtlara yapılan zam, yüzbinleri sokağa döktü. Özellikle başkent Paris'te savaş meydanı gibi gösterilere sahne oluyor. Protestocuların polisi kovaladığı ortaya çıkarken, bir başka şehirden göstericilerin havalimanı işgal ettiği ve uçuşları durdurduğu görüntüleri geliyor...
Fransa'da, akaryakıt zamları ülke genelinde protesto edilirken, başkent Paris'teki ünlü Champs-Elysees Caddesi çevresine gelen ve şiddet olayları başlatan "Sarı yeleklilere" polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.
İşler çığırından çıktı: Göstericiler kovalıyor polis kaçıyor
Binlerce kişinin sokağa çıktığı gösterilerde kameralara ilginç görüntüler yansıyor. Göstericiler polisi kovalıyor, polis ise kaçıyor!
İki haftadır hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto eden ve "Sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, bugün başta başkent Paris'te olmak üzere birçok kentte gösteri düzenliyor.
Eylemciler, sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerin alındığı Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi'nin etrafında toplandı. Polis, Champs-Elysees Caddesi'ne girmelerine izin vermediği eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.
Fransa'nın kuzeybatısındaki Nantes kentinde yer alan havalimanı göstericilerin işgaline uğradı. Tüm uçuşlar durduruldu.
İş yerleri ateşe verildi
Eylemciler, çevredeki birçok yeri ateşi verirken, polislere taş ve şişe fırlattı.
Fransız basınında yer alan haberlere göre, Paris'teki gösteride 60 kişi gözaltına alındı, 3'ü polis 10 kişi yaralandı.
İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Champs-Elysees çevresinde bin 500 eylemcinin bulunduğunu açıkladı.
Champs-Elysees Caddesi'ndeki birçok restoran, kafe ve mağaza kepenk indirirken, protesto nedeniyle çevredeki çok sayıda cadde trafiğe kapatıldı ve metro seferleri durduruldu.
Ünlü markaların yağmalanma korkusu
Önceki hafta yapılan protestolar sırasında yağmalanarak 1 milyon avro zarara uğrayan Dior, Paris'in meşhur Şanzelize Meydanı'ndaki mağazasının vitrinini koruma altına aldı.
Paris'teki gösteride güvenliği sağlamak için yaklaşık 4 bin polis görev yapıyor.
Fransızların yüzde 84'ü destekliyor
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir süredir, göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zengin ettiği, orta ve alt gelirli insanların ise yaşamlarını zorlaştırdığı yönünde eleştiriliyor.
Protestocuların çoğu orta gelir grubundaki kişilerden oluşuyor.
Bir süre daha devam etmesi beklenen gösterilerde, şu ana kadar Paris'in ünlü caddelerindeki birçok iş yeri hasar gördü, ülke genelinde çok sayıda akaryakıt deposunun giriş ve çıkışları tutuldu, cadde ve yollarda blokaj eylemi düzenlendi.
- Eylemler nedeniyle 24 Kasım'da Eyfel Kulesi ziyarete kapatılırken, polisin eylemcilere sert müdahalesi dikkati çekti.
Ülke genelinde yüz binlerce kişinin katıldığı protestolarda çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 141'i güvenlik görevlisi 780 kişi yaralandı, 794 kişi gözaltına alındı ve 9 kişi hapis cezasına çarptırıldı.
Fransa'da son bir yılda motorin fiyatları yüzde 20'den fazla artış gösterdi.
Fransa'nın ateşi Belçika'yı da yakıyor
Yakıt zammı protestoları Avrupa'nın başkenti Brüksel'de de yapılıyor. Belçika'nın başkenti Brüksel'de Belediye Başkanı Philippe Close, Sarı yeleklilerin protestosunun yasaklandığını ve gösteriye devam edenlerin gözaltına alınacağını bildirdi.
Emniyet yetkilileri ise öğle saatlerinden bu yana kentteki protestolarda 60 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.