Fransa'da emeklilik yaşı 62'den 64'e yükseltiliyor. Başbakan Elisabeth Borne 2030 yılına kadar emeklilik yaşının 64'e yükseltilmesiyle ilgili reform tekliflerini parlamentoya sunacaklarını bildirerek, kamuoyunu ikna etmeleri gerektiğini belirtti. Açıklamanın ardından ülkedeki en büyük 8 sendikadan emeklilik reformuna karşı 19 Ocak’ta grev çağrısı yapıldı.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun ayrıntılarını açıkladı.
Mevcut emekliliğe ayrılma yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e ulaşacağını açıklayan Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödemiş olmak gerekeceğine işaret ederek, otomatik olarak emekliliğe ayrılış hakkı olan 67 yaşı muhafaza edeceklerine işaret etti.
Bazı mesleklerdeki yıpranma payı göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Borne, mesleki yıpranmaların önlenmesine ilişkin 1 milyar euroluk bir fon oluşturulacağını söyledi.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BİN 200 EURO OLACAK
Borne, en düşük emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltileceğini söyledi. Böylelikle, en düşük emekli maaşı aylık yaklaşık bin 200 euro olacak.
Farklı emeklilik çeşitlerinin ekseriyetine son vereceklerine değinen Borne, bunun işe yeni alınanlar için geçerli olacağını kaydetti.
Öte yandan, söz konusu reform kapsamında erken yaşta çalışmaya başlayanlar daha erken emekliliğe ayrılabilecek ve işçiler 44 yıldan fazla çalışmak zorunda olmayacak.
Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, emeklilik reformunun 2030'da 17,7 milyar euro getireceğini belirtti.
MUHALEFET REFORMA TEPKİLİ
SENDİKALARDAN GREV ÇAĞRISI
Başbakan Borne’nin emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64'e çıkarılacağı yönündeki açıklamalarının ardından ülkenin en büyük 8 sendikası 19 Ocak’ta 1 günlük grev çağrısı yaptı.
Sendikalar, grevlerin uzun vadede emeklilik yasasına karşı güçlü bir hareket başlatmayı amaçladığını belirtti. Macron ve Borne'nin emeklilik yasasını mutlak çoğunluğa sahip olmadıkları parlamentoda kabul ettirmeleri gerekecek.