Bugün başlayan ve pazar günü bitecek Avrupa Parlamentosu seçimleri için 36 partiden 78 Türk kökenli siyasetçi yarışıyor. Adaylar Türklerin bulunduğu Belçika, Almanya, Bulgaristan, Fransa, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerde yoğunlaştı. Seçime katılacak isimler Avrupa’da Türk nüfusunun oldukça fazla olduğunu ve her seçmenin mutlaka sandığa gitmesi çağrısında bulundu. Yeni Şafak’a konuşan adaylar AP’nin Türkiye açısından önemine vurgu yaptı.
Partisinin 15 yıllık bir geçmişinin olduğunu söyleyen ve Almanya Yenilik ve Adalet İttifakı (BIG) 1. sıra adayı olan Haluk Yıldız, “Almanya’da aktif siyasette bulunan 10 vekilimiz ile göreve hazırız. Önceliğimiz Filistin, sadece üzülmenin bir anlamı yok. Biz bunun hesabını sandıkta sormak istiyoruz. Irkçılıkla, İslamofobi ile mücadele ediyoruz. Anadilimiz Türkçe’nin ikinci yabancı dil olarak okullarda okutulmasını istiyoruz. Diğer partilerden farkımız bu. Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda konuşmamız etkili olacak. 40 milyon seçmen var, 200 bin oy parlamentoya girmek için yeterli. Bu yüzden tüm seçmenimiz sandığa gitsin” ifadelerini kullandı.
İsveç Nüans Partisi 1. sıra adayı Mikail Yüksel, Filistin başta olmak üzere Türkiye ve Bosna Hersek’in tam üyeliğine odaklanacaklarını vurguladı. Yüksel, “Özgür Filistin ve Hamas’ın terör örgütü listesinden çıkarılmasını, İsrail’e yaptırımlar uygulanmasını ve Netanyahu’nun savaş suçlarından yargılanmasını istiyoruz. AB artık Hristiyan kulübü olarak hareket etmeyi bırakmalı. AB üyesi olan ülkelere koşulmayan şartlar, yerine getirilmeyen kurallar Türkiye’ye dayatılıyor. İslamofobi ve ırkçılık konusunu ele almak istiyoruz” dedi.
Belçika Voourit Partisi 3. sıra adayı Yılmaz Kurtal, Belçika adına ilk kez Türk kökenli bir siyasetçinin üst sıralardan aday gösterildiğini söyledi. Kurtal, bu avantajın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “AB’ye üyelik için oylama AP’de yapılıyor. Burada olup alınan kararlarda rol oynamalıyız. AP şampiyonlar ligiyse biz de bu ligde olmalıyız” diye konuştu.
Almanya DAVA Partisi 1. sıra adayı Fatih Zingal da partiye yoğun bir ilginin olduğunu ifade etti. Zingal, “4 aylık bir siyasi kuruluşuz. Kendimizi tanıtma noktasında vaktimiz azdı. Almanyalı Türklerin yanı sıra Filistin ile ilgili konularda Almanlardan da çok ciddi bir destek var. Almanya, artık İsrail’e birilerinin dur demesini istiyor bu yüzden bize yöneliyorlar” dedi.
Hollanda Groenlinks Partisi 8. sıra adayı Ufuk Kahya ise aşırı sağcı partilerin Avrupa’da güç kazandığını ve bu güç sebebiyle hukuk devleti ve hukuk devleti değerlerinin erozyona uğradığını vurguladı. Kahya, “Irkçı sağcı partilerin olduğu bu siyasi iklimde azınlıkların haklarını savunacağız. Mutlaka sandığa gitmemiz lazım çünkü bu seçim, Avrupa’nın gidişatını belirleyecek. Sandığa gitmeyerek oy kullanılmadıkça, aşırı sağcı partilerin gücü daha da artacak” dedi.