ABD toprak değişimleriyle Filistin’i haritadan silmek istiyor. İsrail-Filistin çatışmasına çözüm bulma rolüne soyunan ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’ın hazırladığı Ortadoğu planının taslakları gazeteci Vicky Ward tarafından bir kitapta ifşa edildi
New York Times’ın ödüllü yazarı ve araştırmacı gazeteci Vicky Ward, Kushner, Inc.: Greed. Ambition. Corruption. (Kushner Şirketi: Açgözlülük. Hırs. Yozlaşma.) adlı kitabında Kushner’ın barış planının bir bölümünü paylaştı. Kitapta, “Ürdün Filistin’e toprak verecek, karşılığında Suudi Arabistan’dan toprak alacak. Ürdün Filistinlilere verdiği toprak karşılığında Suudi Arabistan’dan toprak alacak. Toprak değişimi, Mısır ve Suudi Arabistan arasında Kızıldeniz’deki 2 adada gerçekleştirilen toprak değişimi gibi gerçekleştirilecek” ifadeleri yer aldı.
SUUD VE BAE’YE BAĞIMLI OLACAK
ABD’nin uygulamaya koyacağı planın detaylarında ise, “Kushner’ın istediği, Suudi Arabistan ve BAE’nin Filistinlilere ekonomik yardımda bulunması. Rafineriler ve nakliye terminallerinin kurulabileceği Gazze’ye Suudi Arabistan’dan gelen bir petrol boru hattı çekilmesi planlanıyor. Buradan gelecek gelirle yapılacak tuzdan arındırma tesisi sayesinde çok yüksek işsizlik oranı bulunan Filistindeki Filistinlilere iş imkanı sağlanacak” ifadeleri dikkat çekerken, Vicky Ward kitapta yazdıklarını “taslakları gören birçok kişi”ye dayandırdığını belirtti.
- Gazze’yi işgal edecek
- İsrail ordusunun Gazze’yi yeniden işgal etmeyi planladığı ortaya çıktı. El-Haliç online adlı haber sitenin önceki gün yayınladığı habere göre, İsrail’in Gazze’den tek taraflı olarak çekilmesinden 14 yıl sonra hazırlanan plan Genelkurmay Başkanlığı tarafından da onaylandı. İsrail’in planı, Hamas’ın olası bir eylemeni bahane ederek hayata geçireceği belirtiliyor. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen hafta yayımlanan 2018 İnsan Hakları Raporu’nda Golan Tepeleri için ‘işgal altındaki’ ifadesinin kaldırılmasında yanlışlık olmadığını ve raporun arkasında durduklarını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl yayımladığı insan hakları raporunun 2018 sayısında, İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria ile Golan Tepeleri ve yıllardır abluka altında olan Gazze için ‘işgal altındaki’ ifadesini kullanmamış, bu da Filistinli grupların tepkisini çekmişti.