Filistin davasıyla özdeşleşen Yaser Arafat’ın vefatının üzerinden 14 yıl geçti. Filistinlilerin “Ebu Ammar” olarak zikrettikleri merhum lider, 75 yıllık ömrü boyunca bağımsız Filistin mücadelesi için farklı yolları benimsedi. Mücadelesinin ilk yıllarında Filistin’in bağımsızlığının yolunun silahlı mücadeleden geçtiğine inanan Arafat, 1990’lı yıllardan itibaren ise diyalog yolunu seçti. Kendine özgü kıyafetleri ve karizmasıyla Ortadoğu’nun en önemli liderlerinden biri olarak gösterilen Arafat, son nefesine kadar halkının bağımsızlığı için mücadele etti.
Nobel Barış Ödülü sahibi Yaser Arafat, yaşamı boyunca Filistin için mücadele eden gruplar arasındaki ayrışmanın derinleşmesini önleyen bir lider oldu. Ancak, ölümünden sonra ayrışma daha da derinleşti. Grip teşhisi konan ve bir türlü iyileşemeyen Arafat, tedavi için gittiği Fransa’da 11 Kasım 2004’te vefat etti. Vefatının ardından zehirlendiği iddialarının kuvvetlenmesiyle 2012’de mezarı açılarak örnek alındı. İsviçreli bilim insanları, liderin zehirlendiğinden yüzde 83 oranında emin olduklarını açıkladı. Ancak iddialar hala gizemini koruyor.
İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Yaser Arafat Müzesi, bir vatanın ve bir direnişçinin tarihini anlatıyor. Müze, Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Arafat’ın ülkeyi yönettiği, aynı zamanda kuşatma altında kaldığı ve son direnişi sergilediği bina ile yeni inşa edilen müze olmak üzere 2 binadan oluşuyor.