"Fildişi Türkiye'ye yardım etmeye hazır"

Yeni Şafak
14:0516/08/2016, Salı
G: 16/08/2016, Salı
AA

Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Esra Demir, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Fildişi Sahili'nde de yapılanmalarının bulunduğunu söyledi. Demir, 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye'ye destek açıklamalarında bulunan Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ve hükümetine teşekkür etti.

Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Esra Demir, demokrasiden bahseden bazı batılı ülkelerin darbe teşebbüsüyle bağlantıları tespit edilen kişilere yönelik Türk hükümetinin aldığı kararları eleştirdiğine dikkati çekerek, "Darbe girişiminin ardından tüm ülkelerden dayanışma mesajı bekliyorduk ancak bazı batılı ülkelerden destek değil eleştiri mesajları aldık. Kendilerini demokrasi savunucusu olarak niteleyen bu ülkelerden daha farklı bir tutum beklerdik. Bu çok üzücü." şeklinde sözlerini sürdürdü.



Büyükelçi Demir, ülkenin her kesiminden milyonlarca kişinin darbe girişimine karşı sokaklara dökülmesinin, Türkiye'deki demokrasinin yansıması olduğunu da söyledi.



"FETÖ elemanları, imamlarının emirlerini koşulsuz yerine getirebilir"

Demir, FETÖ'nün Fildişi Sahili'nde de yapılanmaları bulunduğuna dikkati çekerek, bu örgütün ülkedeki bağlantılarına karşı Fildişi Sahili yetkililerini uyardı.



Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ekonomik ve sosyal alandaki işbirliklerine işaret eden Demir, "Türkiye, terörle mücadele konusunda da Afrika ülkelerine her zaman destek verecektir." dedi. Demir, örgütün okullarında okuyan öğrencilerin, hayatları boyunca, "imam" olarak adlandırılan FETÖ elemanlarının emirlerini koşulsuz, şartsız yerine getirebileceğine vurgu yaparak yetkilileri, tehlikelere karşı önlem almaya ve dikkatli olmaya çağırdı.



Ülkedeki FETÖ okullarının kapatılmasıyla ilgili soruya Demir, "Türkiye, çeşitli alanlarda işbirliği içinde olduğu kardeş ülke Fildişi Sahili'ne her zaman, her alanda yardım etmeye hazır olduğunu defalarca yineledi." şeklinde konuştu.



ABD'de bulunan terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in iade edilmesi konusuna da değinen Demir, çok sayıda itirafların bulunduğu ve delillerin toplandığı dosyanın Türk hükümetince hazırlanıp ABD makamlarına iletildiğini hatırlatarak, "Gülen'in en yakın zamanda iade edilmesini bekliyoruz." diye konuştu.



Afrika'daki büyükelçilik sayısı arttı

Demir, Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kökenin çok eskilere dayandığına dikkati çekerek, "2002'den bu yana Afrika'da açtığımız büyükelçilik sayısı 17'den 39'a çıktı. Bu, Afrikalı kardeşlerimize ne kadar önem verdiğimizin göstergesidir. Afrika ile 'kazan kazan' modelinde bir ilişki kurmak istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor ve zamanla artacak." dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubatta, resmi temaslarda bulunmak üzere Fildişi Sahili'ni ziyaret ettiğini anımsatan Demir, ziyaret kapsamında alınan kararlara ilişkin, "İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020'de, 1 milyar dolara ulaşması hedeflenmişti ve hedefler doğrultusunda sağlam şekilde ilerliyoruz. 2015'in ilk yarısında 183 milyon dolar olan bu rakam, 2016'nın aynı döneminde 219 milyon dolara ulaştı. Yani geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20'lik bir artış kaydedildi." açıklamalarında bulundu.







#Esra Demir
#Fildişi Sahili
#FETÖ

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.