Halep’i boşaltan rejim güçleri devlet dairelerinin tamamını tahliye etti. Müzelerdeki tarihi eserler Lazkiye ve Tartus’a götürülüyor. Sınırdaki ağır silahlar ve yüksek rütbeli subaylar da bölgeyi terk ediyor. Muhaliflerin ilerleyişi sürerken Esed kenti IŞİD’e bırakmayı planlıyor. Türkmen Birliği Başkanı Hafez, “IŞİD gelirse Halep’in küçük sanayisini kontrol eden Türkmenler göçe zorlanacak. Acil yardıma ihtiyaç var” dedi.
Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin ilerleyişi karşısında tutunamayan Beşşar Esed, kentin ticaret ve sanayisini elllerinde tutan Türkmenleri göçe zorlayacak planı IŞİD üzerinden devreye soktu. Rejimin Halep'i boşaltmaya başladığını vurgulayan Suriye Türkmen Birliği Başkanı Samir Hafez, IŞİD tehdidi ile karşı karşıya olan Türkmenlerin her zamankinden daha fazla Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Hafez, "Halep'te devlet daireleri boşaltıldı. Müzelerdeki tarihi eserler Laskiye ve Tartus şehirlerine götürüldü. Sınırdaki ağır silahlar ve yüksek rütbeli subaylar da bölgeyi terketmeye başladı" dedi.
Bölgede 4 yılı aşkındır devam eden çatışmalar sonunda IŞİD güçlerinin
Halep'i kuşatma noktasına geldiğini kaydeden Hafez, Türkmenlerin IŞİD saldırılarına karşı koyamaması halinde topraklarını terk etmek zorunda kalacağını belirtti. Türkmenlere yapılmasını istedikleri bazı desteklerle ilgili raporu önümüzdeki günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ileteceklerini kaydeden Hafez, "Tek hedefimiz Türkmen göçünü önleyerek
onları kendi topraklarında tutmak" dedi.
Türkmenlerin elinde irili ufaklı birçok sanayi tesisinin bulunduğunu, özellikle Halep şehrinde ayakkabı sanayinin Türkmenlerin elinde olduğunu kaydeden Hafez, Esed rejiminin Türkmen nüfusu göçe zorlayarak Türkiye'nin yükünü artırma gayretinde olduğunu söyledi.
Ordunun çekildiği kasabalara IŞİD'in silahlı militanlarının yerleştiğini belirten Samir Hafez, Esed rejiminin Batılı ülkeleri yanıltmak sureti ile IŞİD'i bombalamak için aldığı izinle, Türkmen köylerine bomba yağdırdığını vurguladı.
Suriye Türkmen Birliği Başkanı Samir Hafez, Sarayköy, Avanlı, Elmalı, Gebelli, Dervişan, Çardaklı gibi Türkmen köylerine rejime bağlı uçakların her gün 15-20 varil bombası attığını ve öncelikli hedeflerin camiler ve okullar olduğunu kaydetti. Rejimin dağılma noktasına geldiğini belirten Hafez, "Rejim askeri kalmadı. Türkmen dağında 3 bin İran ve Hizbullah savaşçısı bulunuyor" diye konuştu.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na bağlı (SMDK) Halep Eğitim ve Öğretim Müdürlüğü, kentteki saldırılarda okul ve sivil yerleşim birimlerinin hedef alınması nedeniyle okullara bir hafta ara verildiğini duyurdu.
Halep'in Zehra bölgesinde Beşşar Esed rejimine bağlı Hava İstihbarat Birimi, kentteki silahlı muhaliflerin çatı birliği Şam Cephesi tarafından bombalı saldırıya uğradı. Saldırıda binanın ağır hasar aldığı ve kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Bölgedeki Esed güçlerine ait birçok kontrol noktası da ele geçirilirken, Meşarika ve İzaa Mahallerinde taraflar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Suriye'de savaşan muhalif gruplardan İslami Cephe, Nureddin Zengi, Mücahidin Ordusu, Asalet ve
Kalkınma Cephesi ile Fe İstakim Kema Umit Cephesi 26 Aralık 2014'de ortak bir deklarasyon yayınlayarak Halep'te aynı çatı altında birleştiklerini duyurmuştu.
Halep ve İdlib'teki saldırıların Esed yönetimi müftüsü Ahmed Hassun'un sivillerin katledilmesine onay veren fetvasının ardından arttığı görülüyor. Müftü Hassun, rejim yetkililerine yaptığı çağrıda, “Size roket fırlatılan her noktayı, orada kimin olduğunu bakmaksızın vurun, siviller dahi olsa. Siviller söz konusu bölgeleri terk etmeli” demişti.