Erdoğan için ayağa kalk Avrupa

Yeni Şafak
04:004/08/2016, Thursday
G: 4/08/2016, Thursday
Yeni Şafak

Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, Türkiye’de anayasal düzeni yıkmayı amaçlayan kanlı darbe girişimi karşısında Avrupa’nın sergilediği sessizliğe isyan etti. Darbeye kayıtsız kalınması karşısında ‘’Brüksel uyuyor mu? Yoksa sadece cahil mi?’’ sorusunu soran Bildt, AB’nin hiç kimseye demokrasi ve insan hakları vaazı veremeyecek hale geldiğine dikkat çekti.

Türkiye'deki darbe girişimi karşısında Avrupa'nın siyasi ideallerini ve demokratik değerlerini bir nebze dahi savunmamasına isyan eden eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, Avrupa'nın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı tepkisizliğini ağır bir dille eleştirdi. Bildt, ABD merkezli Politico sitesi için yazdığı makalede, Avrupa'nın Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimine tepkisizliğini, “Avrupa, Erdoğan için ayağa kalk!" başlıklı yazısıyla eleştirdi. Demokratik değerler üzerine kurulmuş bir bölgede darbelerin yeri olmadığına dikkati çeken Bildt, ''Brüksel uyuyor mu? Yoksa sadece cahil mi?'' sorularının Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimine ilgisiz kalan Avrupa liderlerine sorulması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: Türkiye'de başarılı bir darbe yüksek olasılıkla ülkeyi iç savaşa sürüklerdi ve bunun sonuçları çok daha büyük olabilirdi. Milyonlarca Türk vatandaşı şiddet, kaos ve ölümden kaçarak ve Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 2 milyon Suriyeli'ye katılarak Avrupa'ya yelken açabilirdi. Bu durumda, AB, 2015'te yaşanandan daha büyük ölçüde bir sığınmacı felaketiyle karşılaşabilirdi.



AB'NİN SORUNLARI DEVEDE KULAK KALIR


Bildt, “Gerek Macaristan, gerekse diğer yerlerde, bizim hukukun egemenliği konseptine yönelik sıkıntılarımız, darbeciler tarafından televizyon kanallarının işgali, parlamentonun bombalanması ve seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın esir alınması yanında zayıf kalıyor" ifadelerini kullandı. Bildt, Avrupa liderlerinin darbeye karşı Türkiye'ye destek vermek yerine hızla, Türk yetkililerin Gülen hareketi güçlerini temizlemeye yönelik aldığı önlemleri sorgulamaya başladığına dikkat çekerek darbe sonrası önlemlerin demokrasiye aykırı olmadığını şöyle ifade etti: Hiç şüpheniz olmasın, Türkiye'nin kendisini ve anayasal düzenini devirmeye çalışan güçlere karşı gerekli önlemleri almak ve kendisini korumak hakkı ve Türkiye bunu yapmak zorunda. Türkiye'nin aldığı tedbirlerin çok ileriye giderek ciddi bir risk oluşturacağına yönelik bir soru işareti yok.





AVRUPA TÜRKİYE'YE VAAZ VEREMEZ


Bildt, “Avrupa, özellikle darbenin kendisiyle bağlı konulara yaklaşımını gözden geçirmezse ahlaki otoritesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. AB'nin 2013'teki Mısır darbesine karşı utanç verici yaklaşımı da bu alandaki pozisyonunu erozyona uğratmıştır" değerlendirmesinde bulundu. Bildt, darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşacak ilk liderin Rusya Devlet Başkanı Putin olmasının Avrupa için bir yüz karası olduğunu ifade etti.


#Carl Bildt
#Darbe girişimi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.