Endonezya ve Malezya kapılarını açtı

Endonezya ve Malezya, insan kaçakçılarının açık denizde terkettiği Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) ve Bangladeşli göçmenlere bir yıl geçici barınak sağlayacaklarını açıkladı.

Yeni Şafak
12:34 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:39 - 24/07/2017 Pazartesi
AA

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Endonezya, Malezya ve Tayland'ın gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yapılan ortak açıklamada, uluslararası toplumun bir yıl sonunda göçmenlere yeni bir ülke bulması koşuluyla, Endonezya ve Malezya'nın ülkenin bu göçmenlere geçici sığınma sağlayacağı belirtildi.



Açıklamayı yapan Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman, ülkesinin göçmenleri taşıyan teknelere insani yardım yapılması için gerekli talimatları verdiğini, toplantıya katılan üç ülkenin Güneydoğu Asya'daki insan kaçakçılığı sorununu çözme kararı aldığını söyledi.



Açeli öğrenciler
hükümeti protesto etmişti



Açeli öğrenciler, Endonezya'nın "Göçmen kabul etmeyeceğiz" açıklaması üzerine Rohingyalılara destek gösterisi yapmıştı.




"Malezya ve Endonezya olarak bölgedeki diğer ülkeleri de bu çabaya katkı sağlamaya çağırıyoruz" diyen Anifah, uluslararası toplumun, göçmenlere barınma sağlanması hususunda kendilerine finansal yardımda bulunması gerektiğini ifade etti.



Güney Asya'daki göçmenlerin büyük bir kısmını Bangladeşliler ve Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor.



Bangladeşliler, ülkelerindeki yoksulluktan kurtulmak ve Endonezya ya da Malezya'da iş bulmak amacıyla denize açılırken, Arakanlı Müslümanlar, kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar'dan kaçmaya çalışıyor.





Tayland hükümeti, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemişti. Bunun üzerine insan kaçakçıları, göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı.



Bu teknelerden bazıları, geçen hafta Endonezya kıyılarına vurmuştu. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde halen 8 bin kadar göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu.



#endonezya malezya
#endonezya
#endonezya arakanlı müslümanlar
9 yıl önce