Dışişleri Bakanlığı, Irak Temsilciler Meclisi'nin bugün Türkiye hakkında aldığı (suçlayıcı) kararı kınadığını ve söz konusu kararın özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ettiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Irak Temsilciler Meclisi'nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyoruz ve kabul edilemez buluyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, kararın, Türkiye'nin yıllardır her konuda yanında durduğu ve elindeki tüm imkanlarla destek olmaya çalıştığı Irak halkının büyük bölümünün görüşlerini yansıtmadığını düşünüldüğü belirtildi.
Türkiye'nin ulusal güvenliğine bir tehdit olarak gördüğü DAEŞ'le en başından bu yana kararlı bir mücadele sergilediği, bu süreçte DAEŞ'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nun kuruluşundan itibaren bir üyesi olarak Koalisyon'un çabalarını kuvvetli şekilde desteklediği vurgulanan açıklamada, şu hususların altı çizildi:
Irak Temsilciler Meclisi'nin söz konusu kararında bahse konu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tezkeresinin yeni bir tasarruf olmadığı hatırlatılarak, bu tezkerenin, Irak'ın kuzeyinden neşet eden PKK terör örgütü tehdidine karşı ilk defa 2007'de kabul edildiği, DAEŞ terör örgütünün ortaya çıkmasıyla birlikte bu örgütü ve Suriye'yi de kapsayacak şekilde genişletildiği kaydedilen açıklamada, "Yıllardır kabul edilmekte olan söz konusu tezkereye karşı ses çıkarmayan Irak Temsilciler Meclisi'nin, terörün Irak'ta ve Türkiye'de bu kadar can aldığı bir dönemde bunu yeni bir tasarrufmuş gibi gündeme getirmesini de manidar buluyoruz." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, şu hususlara vurgu yapıldı:
"Türkiye, ulusal güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle öz savunma hakkını kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği mücadelede olduğu gibi, ortak bir geleceği paylaştığı Irak'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda sergilediği ilkeli tutumunda da kararlılığını koruyacaktır.
ITM'nin söz konusu kararından ve Iraklı bazı yetkililerin son dönemdeki ülkemizi suçlayıcı açıklamalarından duyduğumuz rahatsızlık ve tepkimiz, Bakanlığımıza davet edilen Irak'ın Ankara Büyükelçisine de iletilecektir.
Iraklı yetkilileri, DEAŞ'la mücadelenin böylesine kritik bir döneminde, DEAŞ sonrası döneme yönelik çıkar hesaplarını bir kenara bırakmaya ve Irak ile bölgemizin iyiliği için ülkemizin kendilerine uzattığı dostluk ve yardım elini tutmaya davet ediyoruz."
Irak'a Mart 2003 işgaliyle birlikte gelen Amerikalı askerlerin yanı sıra İran'ın da hem siyasi hem de askeri nüfuzunun olduğu biliniyor. ABD askerlerinin Irak'ın batısındaki Enbar Vilayeti'ndeki Ayn el-Esed ve Bağdadi askeri üsleriyle Musul'daki Kayyara askeri üssünde varlık gösterdiği ifade ediliyor. ABD'li askerler ayrıca, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği'nde de bulunuyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın, Musul'un DAEŞ'ten geri alınması operasyonuna destek kapsamında Irak'a ilave 600 asker daha göndermek için hazırlık yaptığı da belirtilmişti.