Brookings Enstitüsü Araştırmacısı Shadi Hamid, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Washington Ofisi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “Eğer Türkiye'de darbe girişimi başarılı olsaydı, ABD yönetimi darbecilerle çalışmaya devam ederdi" dedi.
SETA'nın ABD'nin başkenti Washington'da düzenlediği panelde 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında ABD-Türkiye ilişkilerinin konuşulduğu panelde, Brookings uzmanı Hamid'in yanı sıra, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay, SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran ve SETA Washington Ofisi'nin Genel Koordinatörü Dr. Kadir Üstün konuştu.
ABD'nin diğer ülkelerdeki darbe girişimlerine verdiği tepkiler noktasında “kötü bir geçmişi" olduğuna dikkat çeken Hamid, “Hiçbir şüphem yok ki eğer Türkiye'de darbe girişimi başarılı olsaydı, ABD yönetimi darbecilerle çalışmaya devam ederdi" dedi.
Hamid, Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye darbe yapılmasından sonra, ABD'nin Mısır'da darbe yapan Abdulfettah es-Sisi'yle çalışmaya deva ettiğini hatırlatan Hamid, “Özellikle ise Dışişleri Bakanı John Kerry'nin diktatörlere karşı yumuşak bir karnı var, bu konuda dürüst olmamız gerekir" diye konuştu.
Hamid, Türkiye'de darbe girişiminde bulunanların da ABD'nin bu tavrını bildiğini düşündüğünü söyledi.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Berktay'da yaptığı konuşmada, Osmanlı'dan günümüze Türkiye'de ordu algısı noktasında Türkiye'deki farklı ideolojik grupların tecrübelerini aktardı.
Berktay, Türkiye halkının daha önce defalarca darbe girişimine maruz kaldığını fakat 15 Temmuz'da sokaklara çıkarak kendi seçtikleri iktidara sahip çıktıklarını söyledi.
SETA Genel Koordinatörü Duran ise Türkiye halkının darbe girişimi sonrası ABD algısına dair değerlendirmelerde bulundu.
ABD'den gelen darbe girişimi yansımalarının Türkiye halkını ciddi şekilde rahatsız ettiğine değinen Duran, “İnsanlar daha fazlasını bekledi. Kerry'nin ilk değerlendirmeleri, darbenin başarılı olması durumunda darbecilerle çalışabilecekleri yönünde algılandı" şeklinde konuştu.
Duran, darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün Türkiye için bir ulusal güvenlik tehdidi olduğuna dikkat çekerek, örgütün elebaşının ABD'de oluşunun Türkiye halkının ABD'ye karşı olumsuz görüşlerini tetiklediğini söyledi.
SETA Washington Genel Koordinatörü Kadir Üstün de Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi durumunda adil bir şekilde yargılanacağını belirterek, “Abdullah Öcalan'ın yargılanması Avrupa Birliği gözlemleri altında yapılmıştı ve adil bir şekilde gerçekleştirilmişti. Eğer Gülen iadesi de olursa benzeri bir süreç işleyecektir. Adil bir yargılanma süreci tamamen mümkündür." diye konuştu.
Üstün, ABD Yönetiminin Gülen'in iadesi konusunda hukuki sürece vurgu yapmasının anlaşılabilir olduğunu ifade ederek, “Türklerin bunu anladığını düşünüyorum, fakat bunun siyasi bir boyutu da vardır." şeklinde konuştu.