Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası toplumun mülteci sorununa yaklaşımını eleştirdi. Erdoğan, “Uluslararası toplum bu süreçte çok kötü bir sınav verdi. Zaten çok geç kaldığımız bu krizleri durdurmak için derhal harekete geçmeliyiz. Aksi takdirde neden geç kaldığımızı gelecek nesillere ve tarihe anlatamayız” dedi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Merkezi'nde ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenen “mülteciler” konulu Liderler Zirvesi'ne katıldı. Zirve için yapılan aile fotoğrafı çekiminin ardından Erdoğan, yaptığı konuşmada, mülteci sayısının her yıl yeni rekorlar kırdığını söyledi.
Erdoğan, “Suriye'de 6 yıla yakın zamandır devam eden iç savaşta bugüne kadar 600 bin kişi öldürülmüş durumda. Yaşadığı yerleri terk edenlerin sayısı 12 milyon. Ülkeyi terk etmek zorunda kalanların sayısı 5 milyonu bulmuş durumda. Ülkesinden ayrılan Suriyelilerin yaklaşık 3 milyonunu ülkemizde misafir ediyoruz. Burada ifade ettiğim rakamların insan olduğunu unutmayalım. Şayet kendi ailemizden kendi çevremizden empati yaparak bunca insanın yaşadığı dramı anlamaya çalışmazsak sorunun çözümünü hızlandıramayız” dedi.
Konuşmasında, Aylan bebek, Ümran bebek, bir kameramanın, Macaristan sınırında kucağında çocuğuyla koşan mülteciye çelme takmasını hatırlatan Erdoğan, “Uluslararası toplum bu süreçte sadece insani ve vicdani değerlere sahip çıkamayarak maalesef çok kötü bir sınav verdi. Bebeklerin, kadınların sivillerin öldüğü, öldürüldüğü bir dünyada kimse masum kalamaz. Geçen her gün ve her saat bu insani ve ahlaki yıkımın daha da arttığını biliyoruz. Zaten çok geç kaldığımız bu krizleri durdurmak için hemen derhal ve kararlı bir tavırla harekete geçmeliyiz. Aksi takdirde imkanımız olduğu halde zulümleri önlemek için neden geç kaldığımızı gelecek nesillere ve tarihe anlatamayız ve izah edemeyiz” diye konuştu.
Erdoğan, “Son 1 yıldır mülteci krizine karşı AB ile önemli bir işbirliği çerçevesi geliştirdik. Sorunun üstesinden yük ve sorumluluğu paylaşmak suretiyle gelebileceğimizi kabul ederek karşılıklı taahhütlerde bulunduk. Bu kapsamda aldığımız tedbirlerle 2015 Ekim'inde 7 bin olan günlük düzensiz göç rakamını son aylarda ortalama 50'ye kadar düşürmeyi başardık. Bu tablo Türkiye'nin AB ile olan mutabakatı çerçevesindeki taahhütlerini başarıyla yerine getirdiğini gösteriyor” dedi.
Ancak AB'nin verdiği sözleri tutmadığına dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:
“Suriye krizinin başından beri yalnız bırakılan Türkiye bir kez daha aynı akıbete duçar oldu. Biz bu meselenin üstesinden öyle veya böyle geliriz ve geleceğiz. Ama AB başta olmak üzere uluslararası toplum böylesine temel bir insani krizde ortaya koyduğu tutarsızlığın hesabını ilanihaye veremez. Şunun da bilinmesi gerekir ki adil bir yük paylaşımı olmadan mülteci sorununun çözümü konusunda hedeflerimize erişmemiz söz konusu olmayacaktır.”
BM Genel Kurul genel görüşmeleri için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı konakladığı otelde kabul etti.
Erdoğan'ın Biden ile basına kapalı görüşmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Biden'ın ofisi tarafından, görüşmeye dair açıklama yapıldı. Açıklamada, Biden'ın iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin önemini tekrar ettiği kaydedildi.
Açıklamada iki liderin terör örgütü IŞİD'e karşı yürüttüğü koalisyon işbirliğinin derinleştirilmesi konusu ve Suriye'deki ateşkes ile Kıbrıs müzakereleri gibi diğer önemli bölgesel gelişmeleri ele aldıkları belirtildi.
Biden'ın Türk demokrasisine verdiği sarsılmaz desteği dile getirdiği aktarılırken, Türk halkının hukukun egemenliği ve demokratik kurumlara bağlılığına değindiği belirtildi. Biden'ın ABD'li yetkililerin, Türk yetkililere darbe girişimi ve soruşturmaya destek vermeye hazır olduğu bildirilirken, PKK'nın terör örgütü olarak tanındığını tekrar edildiğini belirtildi. Biden'ın örgütün Türk güvenlik güçlerine yönelik ve sivillere yönelik saldırılarını bir kez daha kınadığını bildirilen açıklamada, siyasi sürece dönülmesinin Türk halkına barış getireceğini bildirildi.
Erdoğan, temasları kapsamında BM Genel Merkezi'nde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüştü.
Görüşmede Kırım Tatarlarının lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da yer aldı. Kırımlıoğlu'nun görüşmelerde Poroşenko'nun yanında yer alması, Ukrayna ve Türkiye'nin Kırım konusundaki hassasiyetini de ortaya koydu. Erdoğan, Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi konusunda Ukrayna'ya gelecekte de destek göstereceğini kaydetti.
BM Genel Kurulu'na hitap eden Erdoğan, New York'taki temasları kapsamında İran lideri Hasan Ruhani ile de görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmesinin ardından, “mülteciler” konulu Liderler Zirvesi'nde konuşma yaptı. Erdoğan ardından da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. BM Genel Merkezi'nde yaklaşık 40 dakika süren görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmedeki sıcak ve neşeli atmosfer fotoğraflara da yansıdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefon ile arayarak seçimlerdeki zaferinden dolayı tebrik etti. İki liderin Rus-Türk işbirliğinin geliştirilmesin yanı sıra başta Suriye konusu olmak üzere diğer güncel konuları ele aldıkları bildirildi.