Dünya Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bugün başlayacak ve cumartesi günü sona erecek G20 Zirvesi’ne dikkat kesildi. Zirvede siyasi gerilimlerden, ticaret savaşlarına, iklim değişikliği ve Cemal Kaşıkçı cinayetine kadar birçok gerilim noktası masaya yatırılacak. ABD-Çin, ABD-Rusya, Atlantik’in iki yakası ABD ve Avrupa bilek güreşinde son durum, Brexit sonrası İngiltere’nin yol haritası gibi konular da dikkatle izlenecek. Küresel alanda fay hatlarının harekete geçtiği bir dönemde gerçekleşen G20 zirvesinde, kritik meselelerde uzlaşının mı yoksa çatışmanın mı baskın çıkacağı takip edilecek.
G20 Zirvesi’nin belki de en fazla merak edilen konusu, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesinden sorumlu tutulan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a verilecek tepki. Zirve sırasındaki aile fotoğrafından, toplantı düzenine, ikili görüşmelere ve Prens Muhammed’in mimiklerine kadar her kare dünya basını tarafından yakından takip edilecek. Prens Muhammed ile görüşeceği teyit edilen liderler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. ABD Başkanı Donald Trump’ın ise yoğun programını gerekçe göstererek, Veliaht Prens’e randevu vermediği açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Prens’den gelen görüşme talebine “bakarız” yanıtı verdiği biliniyor. Avrupalı liderlerin ise Prens’e karşı ortak tepki verip vermeyeceği merak ediliyor.
Zirvede, Washington ve Pekin arasında artan gerilim de gündem başlıklarından. ABD Başkanı Trump, Çin’e karşı, tutarı 250 milyar doları bulan vergi tarifelerini artırarak ticaret savaşının fitilini ateşlemişti. ABD ordusu da Hint okyanusu ve Güney Çin denizinde görünürlüğünü her geçen gün artırıyor. Çin’in “Tek Kuşak Tek Yol” projesi ve Afrika’da artan varlığı da Washington’u tedirgin eden konular arasında. Son dönemde Pekin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik baskı politikası da yeniden ABD’nin radarına girdi. İki taraf arasındaki gerilim Asya Pasifik İşbirliği Zirvesi’nde görünürlük kazanmıştı. ABD ve Çin tarafının itirazları nedeniyle 29 yıllık zirve tarihinde ilk kez ortak sonuç deklarasyonu yayınlnamamıştı.
Dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden, ekonomik büyüklük anlamında küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 85’ine karşılık gelen, en büyük 19 ekonomi ve Avrupa Birliği’nden temsilcilerin katıldığı G20 1999’da kuruldu. Grubun kuruluş amacı küresel siyasi meseleleri müzakere etmek ve ekonomik istikrarı sağlamak.
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Rusya lideri Putin ile G20’de yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini duyurdu. Rusya’nın Ukrayna’ya gemileri ve mürettebatı iade etmediğini hatırlatan Trump, “İlgili bütün taraflar için en iyisi olacağını düşünerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Arjantin’de yapacağım görüşmeyi iptal etme kararı aldım” dedi. Trump paylaşımında, “Bu sorunun bir an önce çözümüyle birlikte anlamlı bir zirve olmasını umut ediyorum.” ifadelerini kullandı.
G20 için Berlin’den Arjantin’e giden Almanya lideri Angela Merkel’in uçağı kalkıştan 1 saat sonra Köln’e acil iniş yaptı. Uçağın elektronik sistemlerinde arıza çıktığı öğrenildi. Yolculuğuna başka bir uçakla devam eden Merkel, zirveye gecikmeli katıldı.