Yunan halkının referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesi Avrupa Parlamentosu'nun (AP) önde gelen siyasi gruplarında farklı tepkilere neden oldu.
AP Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella, yaptığı açıklamada, "Yunan halkının iradesine saygı gösteriyor ve referandumun açık sonucunu not ediyoruz. AB, ulusal hükümetler, uluslararası kreditörler ve Atina makamları için Yunan krizi, bu durumun ve gelecekte benzer olayların AB'nin mevcudiyetini tehlikeye atmaması açısından sonuçlar çıkarmamız gereken bir derstir" dedi.
Pittella, Yunanistan'daki zor sosyal boyutun da dikkate alınarak yarından itibaren yeni bir dayanışma ve işbirliği ruhu içinde müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulunarak "Yunan hükümetinin yeni bir sorumluluk anlayışıyla müzakere masasına geri gelmesini umuyoruz. Aynı zamanda bazı üye ülkeler ve bakanların kabul edilemez katılık, ulusal bencillik ve iç siyasi oyunları durdurma zamanı" diye konuştu.
AP'nin en büyük grubu Hristiyan Demokratlar ise referandum sonuçlarına daha mesafeli yaklaştı.
Hristiyan Demokrat Grup Başkanı Alman Manfred Weber, "Yunanistan kararını verdi. Şimdi sakince gelecek adımları konuşmalıyız. Kolay ve hızlı çözümler yok" ifadesini kullandı.
Yunanistan'ın şimdi "çok zor bir durumda olduğunu" belirten Weber, bu ülke "Avro Bölgesi'nin içinde ya da dışında kalsın", Yunan halkının yanında olacaklarını vurguladı.
Weber, "AB 28 demokrasiden oluşuyor. Hepsinin menfaati dikkate alınmalı. İdeolojiler seçilen genel yol üzerinde belirleyici olamaz" dedi.
AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ise "Bu ret birçok belirsizlik yaratacak ve Yunanistan'ın arzulanmayan şekilde Avro Bölgesi'nden çıkmasına bile yol açabilir. Şimdi (Yunanistan Başbakanı Aleksis) Çipras'ın Avro Bölgesi'nde kalmak için ciddi olduğunu gösterme vakti. Saygın bir reform ve telafi paketi önermek zorunda. Eğer bunu yaparsa Avrupalı liderler ona yeni bir şans vermeli" dedi.
Verhofstadt, Çipras'ın referandumu kazandığını fakat Avrupa'daki kredibilitesini kaybettiğini savundu.