EDISYON:

BM’nin de ayarını bozdu

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0028/01/2017, Cumartesi
G: 28/01/2017, Cumartesi
Yeni Şafak

BM’ye en fazla kaynak aktaran ülke olan ABD’nin fon desteğini kesme ihtimali BM yetkililerinde kaygıya neden oldu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, “Belirsizlik dönemindeyiz” açıklaması yaptı. BM’ye yıllık ortalama 9,3 milyar dolar kaynak aktaran ABD’nin fon desteğinin azalması örgütün dev bir mali açık vermesine yol açacak.

Başta NATO olmak üzere uluslararası kurumlara üye ülkelerin “ABD'yi kazıkladıklarını" savunan Trump yönetimi, Birleşmiş Milletler'in (BM) de ayarını bozdu. ABD Başkanı Donald Trump'ın BM'ye yönelik eleştirel tutumu ve yeni yönetimin örgüte fon desteğini yüzde 40 keseceği iddiası BM'de belirsizlik havası oluşturdu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “ABD'nin BM'ye fon desteğini kesmesi durumunda örgütün çalışmalarının nasıl etkileneceği" sorusuna, “Belirsizlik dönemindeyiz" cevabını verdi.



YILDA 9,3 MİLYAR DOLAR


BM'nin mali raporuna göre, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında ABD örgüte toplam 28 milyar dolara yakın finansal destek sağladı. Bu da yıllık ortalama 9,3 milyar dolar destek anlamına geliyor. Yıllık ortalama desteğin yüzde 40'ı ise 3,7 milyar dolara tekabül ediyor. BM'nin 2014'teki toplam gelirleri 48 milyar dolardı.



EN ÇOK KATKI YAPANLAR


BM sistemine en fazla katkı yapan diğer ülkeler ise yıllık ortalama 3,2 milyar dolarla İngiltere, 2,9 milyar dolarla Japonya, 2,1 milyar dolarla Almanya, 1,4 milyar dolarla Kanada, 1,3 milyar dolarla İsviçre, 1,2 milyar dolarla Norveç, 1,1 milyar dolarla Fransa ve Hollanda.



DESTEK ŞARTI


ABD basınına yansıyan bir başkanlık kararnamesi taslağında ABD yönetiminin BM ve diğer uluslararası örgütlere kriterleri karşılamazlarsa fon desteğinin yüzde 40 kesileceği bilgisi yer almıştı. Taslakta, Filistin'e ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne tam üyelik veren, kürtajı destekleyen, İran ve Kuzey Kore'ye yaptırımları engelleyen faaliyet ya da programları destekleyen örgütlere fon desteğinin kesileceği yer almıştı.



'GELİN SAVAŞIN DİYEMEYİZ'


ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise BM ile bağları koparmanın ABD halkının güvenliğini tehlikeye atacağını söyledi. Power, “NATO'ya sırtımızı dönersek, DEAŞ ile mücadelede 'gelin bizimle yanımızda savaşın' nasıl diyeceğiz?" dedi.



NATO'DAN DA MEMNUN DEĞİL


ABD Başkanı Trump, göreve gelmeden NATO'yu “köhne" olarak nitelemiş, kendilerinin en yüksek finansal desteği yapmalarına rağmen diğer üyelerin daha fazla faydalandığını belirtmişti. Ancak NATO istatistiklerine göre, 2016 ve 2017 yılları için üye ülkelerin katkı payları dikkate alındığında ABD'nin payı yüzde 22 olarak görülüyor.







Meksika'ya duvar vergisi


ABD Başkanı Donald Trump'ın, Meksika sınırına örmeyi planladığı duvarın maliyetini, Meksika'dan ithal edilen mallara yüzde 20 vergi koyarak finanse etmeyi planladığı bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ABD'nin dış ticaret açığının yaklaşık 50 milyar dolar olduğuna işaret ederek Meksika'ya yüzde 20 ithalat vergisi koyulması durumunda yılda 10 milyar dolar gelir elde edileceğini ve bunun Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarın finansmanı için kullanılacağını belirtti.


Karara tepki gösteren Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray yaptığı açıklamada, söz konusu verginin Meksika'dan ithal edilen ürünlerin ABD'li tüketicilere çok daha pahalıya ulaşması ve sonunda duvarı ödemeye razı olmalarıyla sonuçlanacağı yorumunda bulundu.







F-35'lere inceleme talimatı


ABD Savunma Bakanı James Mattis, Başkan Donald Trump'ın eleştirilerine maruz kalan F-35 savaş uçağı programının gözden geçirilmesi talimatını verdi. Yeni Savunma Bakanı, verdiği talimatta programın maliyetlerinin düşürülmesinin yollarının aranmasını istedi. Aralarında Türkiye, Japonya, Güney Kore, İsrail ve birçok Avrupa ülkesinin de bulunduğu ortak programın maliyeti 400 milyar doları geçmiş durumda.












#BM
#ABD
#Donald Trump
#James Mattis

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.