Suriye’deki katliamlara seyirci kalan Birleşmiş Milletler, insani yardım olarak gönderdiği gıdalarla da zehirliyor. Doğu Guta’ya gönderilen mamalardan kurt çıktı. BM’nin Yemen’e yolladığı kolera ilaçlarının da son kullanma tarihi geçmişti.
Barış ve toplumsal işbirliğini korumakla görevli Birleşmiş Milletler’in, skandallar konusunda sicili oldukça kabarık. Suriye’de kendi halkını katleden Beşar Esed’e maddi destek verdiği daha önce ortaya çıkan kuruluşun, Doğu Guta’ya insani yardım adı altında yolladığı mamalardan kurt çıktı. BM, daha önce de Yemen’e son kullanma tarihi geçmiş kolera ilaçları yollamıştı.
Dünya barışını korumak ve toplumsal işbirliği oluşturmak üzere kurulan Birleşmiş Milletler (BM), skandallarıyla anılıyor. Daha önce kolera salgınının baş gösterdiği Yemen’e son kullanma tarihi geçen ilaçları yollayan kuruluş, son olarak açlıktan kıvranan Doğu Guta’ya kurtlanmış bebek maması ulaştırdı. BM Güvenlik Konseyi, Suriye’deki Esed katliamından sonra 1 aylık insani ateşkes kararı aldı. BM, sözkonusu karardan sonra bölgeye insani yardım ulaştırdı. Yardımların içinde 27 bin 500 kişi için buğday ununun yanı sıra, çocuklar için özel beslenme maddeleri yer aldı. Esas skandal ise yardımlar dağıtıldıktan sonra gün yüzüne çıktı. Kolilerde bulunan bakliyatların son kullanma tarihlerinin geçtiği belirtilirken, kolilerde yer alan bazı ürünlerin ise koktuğu ifade edildi.
ESED’E TAM DESTEK
Barışı korumak misyonunu hiçe sayan BM, Suriye’de kendi halkını katleden Beşar Esed ile ilişkileriyle de dikkat çekiyor. 2017’de Birleşmiş Milletler’in Esad ile bağlı kişilere 18 milyon dolar ödeme yaptığı ortaya çıkmıştı. BM üyelerinin konaklama ücreti olarak 9.5 milyon dolar yatırdığı Şam’daki Four Seasons Otel’in yarısı Suriye Turizm Bakanlığı’na ait. BM 2016 faaliyet raporunda yer alan bir başka ifadede ise Esed’in eşi Esma Esed’in yardım etkinliklerine de BM tarafından maddi destek verildiği belirtildi.
FETÖCÜYÜ SAVUNDULAR
15 Temmuz darbe girişiminden sonra hiçbir açıklama yapmayan BM, FETÖ’nün Fransız istihbaratına çalıştığı iddia edilen eski emniyet amiri Kürşat Çevik için, Türk hükumetine bir çağrı yaparak, “O Fransa’ya tatile gidiyordu. Serbest bırakın” demişti. 17-25 Aralık kumpasında görev alan Çevik’in, ByLock kullanıcısı olduğu tespit edildikten sonra evinde yapılan aramalarda Gülen’in videolarıyla dijital belgeler ele geçirilmişti.
KUTUPLAŞMAYI KÖRÜKLÜYOR
Toplumsal kutuplaştırmayı sona erdirmesi beklenen BM, daha önce Drina Marşı’yla bir başka skandala imza attı. BM Genel Kurulu’nda Sırbistanlı Viva Vox Korosu, Boşnaklara ve Hırvatlara katliam gerçekleştiren Çetniklere ait marşı çaldı. Saraybosna Tehdit Edilen Halklar Derneği Başkanı Fadila Memişeviç, olayı “ikiyüzlülüğün en yüksek noktası” ve “diplomatik skandal” olarak değerlendirilmişti.
Çocuklara kefen oldular
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin logosu bulunan kumaşlar, çocuklara kefen yapılmıştı. BM Güvenlik Kurulu, geçtiğimiz Şubat ayında, Suriye’de 30 günlük insani ateşkes ve kuşatma bölgelerine insani yardım ulaştırılmasını ön gören 2401 sayılı uluslararası karar tasarısını onaylamıştı. BM tarafından, Doğu Guta’ya dair yapılan açıklamada, bölgedeki durumun kelimelerle ifade edilemeyecek kadar kötü olduğunu belirtilmişti. BM’ye ait yardım konvoyu, Esad’ın saldırılarının sürmesi nedeniyle saatlerce bekledikten sonra Doğu Guta’nın Duma ilçesine girebildi. Rejim güçleri, ilaçlar başta olmak üzere konvoydaki yardım malzemelerinin yüzde 70’ine el koydu.
Doğu Guta’da 18 Şubat’tan bu yana 580 kişiden fazla kişi öldü, binden fazla kişi de yaralandı.
Kadınlara tecavüz
- Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları adına Suriye’de yardım taşıyan kişilerin gıda yardımı karşılığı cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi. 2015’te de benzer endişeler nedeniyle uyarılar yapılmasına rağmen, özellikle ABD’nin kontrolündeki Suriye’nin güney bölgelerinde bu olayların yaşanmaya devam ettiği belirtildi.