BM önünde Arakan protestosu

Yeni Şafak
08:547/12/2016, Çarşamba
G: 7/12/2016, Çarşamba
AA
Arşiv
Arşiv

New York'ta BM Genel Merkezi önünde toplanan grup, Myanmar'da Müslümanları hedef alan zulmü protesto etti. Rohingya halkına yönelik şiddeti durdurmak için BM'nin acil önlem almasını isteyen protestocular, Rohingya halkının Myanmar'da saygın bir şekilde vatandaşlık verilerek onuruyla yaşama hakkına sahip olduğunu dile getirdi.

Myanmar'da (Burma) Müslümanları hedef alan şiddet olayları, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi önünde protesto edildi.



ABD'de Müslüman toplum temsilcileri, BM Genel Merkezinin karşısındaki Dag Hammarskjöld Park'ta Myanmar'daki zulme karşı bir gösteri düzenledi.



Bangladeş Amerikan Toplum Konseyi, Chicago'daki Rohingya Kültür Merkezi, New York'taki Dünya Rohingya Organizasyonu ve Bangladeş Cemiyeti adlı kuruluşların öncülüğünde gerçekleştirilen eylemde göstericiler, BM'den Arakan'daki Müslümanlara yönelik zulmün durdurulmasını istedi.



Amerikalıların da destek verdiği eylemde söz alan konuşmacılar, Batı'nın desteklediği Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin "askeri baskı"dan çekindiğini ve toplu ölümleri durduramadığı gibi orduyu eleştirmediğini belirtti.



Batı ülkelerinin ulusal menfaatleri nedeniyle Myanmar'a sırtını döndüğünü anlatan konuşmacılar, BM, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) gibi kuruluşlar ile Müslüman ülkeleri sorunun çözümü için daha fazla inisiyatif almaya çağırdı.



"Burma'da katliamı durdurun, Rohingya'da öldürmeyi durdurun" ve "Adalet istiyoruz" sloganları atan protestocular, "Burma'da Rohingyaların infaz şeklinde katliamına son", "Gelin Rohingya toplu katliamını sona erdirmek için birlik olalım", "Burma'da Müslüman soykırımına son", "Arakan'da Rohingya için güvenli bölge istiyoruz" ve "Burma'ya barış gücü istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.



"Suu Çii bu etnik temizliğe karşı ilgisiz"


Dünya Rohingya Organizasyonu Başkanı Mohiuddin Mohamad Yusof, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Arakan'daki Müslümanların Myanmar güvenlik güçleri tarafından yargısız infaz yöntemiyle katledilmesini kınamak için" toplandıklarını söyledi.



Yusof, Suu Çi'nin "bilerek ve isteyerek bu etnik temizliğe karşı ilgisiz kaldığını" ifade etti.



Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Rohingya bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.



#Myanmar
#Arakan
#BM