Abluka altıdaki Guta’dan çıkan zorunlu tahliye yolcuları, benzer kabusu İdlib’de de yaşamamak için Afrin’e gitmek istiyor.
Suriye’de Esed rejiminin ablukada tuttuğu Doğu Guta’dan ayrılmak zorunda kalanlar, Mehmetçiğin teröristlerden temizleyerek düzeni sağladığı Afrin’e yerleşmek istiyor. Rejim güçlerinin kontrolü altında Şam’ın ilçelerinden çıkıp Hama yoluyla İdlib’e gelen 30 bini aşkın kişinin tek dileği, artık kabustan uzak kalmak. Guta’dan tahliyeleri organize eden heyet, yaptıkları açıklamada, “Bizi, Afrin de dahil olmak üzere, TSK’nın özgürleştirdiği bölgelere ve tartışma dışında kalan yerlere götürün. Rejim ve Rus saldırılarının devam ettiği noktalarda yeni kabuslar yaşamak istemiyoruz. Biz TSK’nın kanatları altına sığınmak istiyoruz” dedi.
AÇLIKTAN BİTKİN DÜŞTÜLER
Doğu Guta’nın Arbin, Zemelka ve Ayn Terma bölgelerinden dün hasta ve yaralılar ile askeri muhalif unsurları taşıyan 5 bin 282 kişinin bulunduğu, 80 otobüsten oluşan sekizinci konvoy da İdlib istikametindeki Hama’ya ulaştı. Zorunlu tahliye yolcusu 30 bin kişinin yarıya yakınını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Gelenlerin birçoğunun hasta ya da yaralı olduğu, kimilerinin ise uzun yıllar maruz kaldıkları gıdasızlıktan ötürü bitkin düştüğü öğrenildi. İlaç ve doktor sıkıntısı had safhada. Doğu Guta, Duma, Harasta, Arime ve Arbin gibi bölgelerde açlıkla pençeleşen Suriyelilerden en az 7 bininin acil müdahale beklediği belirtiliyor. Tahliyeler devam ederken, Esed rejimi ve destekçilerinin binlerce kişiyi katlettiği Doğu Guta’nın Duma ilçesi ise hala abluka altında tutuluyor.
Her adımda dram
Guta’dan çıkarılanların çoğunlukla getirildiği bölge olan İdlib’de hiçbir hazırlığın olmaması dramı artırıyor. Cami ve okullar Guta’dan gelenlerle dolu. Sokaklarda ya da açık arazide yatıp kalkıyorlar. 3-4 yaşındaki çocuklar İdlib’de karşılaştığı elma, armut gibi meyvelerin yenebilir bir şey olduğunu bilmiyor. Zorunlu tahliye kapsamındaki Suriyeli sayısının 200 bini geçmesi bekleniyor. 4 milyonu aşkın nüfusuyla Suriyeliler için ‘son durak’ anlamı taşıyan İdlib’in yükü iyice ağırlaştı. Ayrıca bölge, zaman zaman bombalanıyor. Guta’dan çıkarılanlar bu yüzden, güvenli bir yaşam sürmek için TSK’nın kontrolündeki bölgelere sığınmak istiyor.