AB Konsey Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'deki referandumun sonucunu görüşmek üzere olağanüstü toplandı.
Toplantının ardından Juncker, düzenlediği basın toplantısında yayımlanan ortak bildiriyi okudu. Bir soru üzerine Juncker, referandum sonucuna ilişkin olarak, belirsizlik durumunun uzun sürmemesi için AB'nin lider ülkeleri Almanya ve Fransa'dan net bir pozisyon almasını beklediğini söyledi. Juncker'e daha sonra “İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının AB'nin sonu olup olmadığı” soruldu. Bu soruya sinirlenen Juncker, “Hayır. Teşekkürler” diyerek, salondan ayrıldı. Salonda bulunan ve saatlerdir AB'den gelecek açıklamayı bekleyen çok sayıda gazeteci başka bir soru almadan basın toplantısını terk eden Juncker'i alkışlayarak protesto etti. Bu arada AB Liderleri Tusk, Juncker ve Schulz, İngiltere'nin birlikte kalması için yeniden müzakere etmeyeceklerini açıkladı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'yi 27 üye olarak korumakta kararlı olduklarını belirterek, “Sizi öldürmeyen şey sizi güçlendirir” dedi. Referandum sonucunu 'dramatik' olarak niteleyen Tusk, “Tarihi bir an, ancak ani tepkiler verme zamanı değil. Herkesi temin etmek isterim ki, bu olumsuz senaryoya karşı da hazırlıklıydık” dedi. Referandum sonrası yasal bir boşluk olmayacağını vurgulayan AB Konseyi Başkanı, İngiltere'nin birlikten resmen çıkana kadar AB kanunlarının geçerli olmaya devam edeceğini söyledi. Öte yandan İngiltere olmaksızın 27 ülkeli AB Liderler Zirvesi yapacaklarını söyleyen Tusk, zirvede birliğin geleceğini de konuşacaklarını kaydetti. Tusk, “Geçtiğimiz yılların birlik açısından tarihinin en zorlu yıllar olduğu doğru. Ancak her zaman babamın söylediğini hatırlarım: Sizi öldürmeyen şey sizi güçlendirir” diye konuştu.
İngiltere'nin AB'den ayrılık kararı, ABD'de Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump'ı sevince boğdu. İskoçya'da 200 milyon sterlin yatırım yaptığı otel ve golf tesisinin açılışında konuşan Trump, 'Brexit' kararını, 'harika' diye tanımladı, Birleşik Krallık'ın 'geri kazanıldığı' yorumunu yaptı. Trump, “Çok tarihi. Çok mutluyuz. Temelde ABD'de de aynı şey yaşanıyor. Halk sınırlar konusunda sinirli. Halk, insanların kimse farkına varmadan, ülkeye gelerek, ülkeyi ele geçirmesinden dolayı sinirli. Bu bir son olmayacak. Bunun yaşanacağını söylemiştim. Bence harika bir şey. Öncelikli olarak, ülkelerini geri kazandılar” diye konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere halkının AB'den ayrılma kararına saygı duyduklarını belirtti. Yazılı açıklama yapan Obama, “İngiltere halkı kararını verdi ve biz onların kararına saygı duyuyoruz. ABD ile İngiltere arasındaki ilişki özeldir ve kalıcıdır. İngiltere'nin NATO'daki üyeliği, ABD'nin dış, güvenlik ve ekonomik politikaları için önemli temel taşı olmayı sürdürecek” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise referandumda çıkan kararın İngiltere'nin iç meselesi olduğunu söyledi.