Myanmar'ın Arakan eyaletinin Maungdaw bölgesinde polis ve sınır karakollarına düzenlenen saldırılar sonrasında çıkan olaylar nedeniyle evlerini terk eden binlerce Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e girmeye çalıştığı bildirildi.
Nur, Bangladeşli yetkililerin kendilerine, Myanmarlıları ülkelerini terk etmemeleri konusunda ikna etmesini istediğini belirtti.
Cox's Bazar yönetiminin üst düzey yetkilisi Ali Hüseyin, dün yaptığı açıklamada, Bangladeş'te hali hazırda çok sayıda Arakanlı Müslümanlı olduğunu ve daha fazla Arakanlı Müslümanı ülkeye alamayacaklarını söylemişti.
Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii de yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu saldırıları kınayarak, bu tür eylemlerin Arakan eyaletinde kurulmaya çalışılan barış ve huzur ortamını hedef aldığını ifade etti.
Suu Çii, "Çalışmalarımızın, aşırılıkçıların şiddet eylemleri tarafından sekteye uğratılmasına izin vermemeliyiz." dedi.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Myanmarlı yetkilileri bölgedeki gerilimi tırmandırmamaları konusunda uyardı.
Güvenlik güçlerini suçluları adalet önüne çıkarmaya çağıran Nauert, hukukun üstünlüğü ile temel insan hak ve özgürlüklere saygı duyulması çağrısı yaptı.
Suu Çii'nin ofisinden dün yapılan açıklamada, en az 30 karakola düzenlenen eş zamanlı saldırılarda 1 asker, 10 güvenlik görevlisi, 1 göçmenlik yetkilisi ve 77 saldırganın öldüğü duyurulmuştu.
Adının açıklanmasını istemeyen Arakanlı bir yetkili, Maungdaw'da kısmi sokağa çıkma yasağının değiştirilerek gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandığını söylemişti.
Saldırıyı, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) adlı grubun sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla üstlendiği ifade edilmişti.
Arakan eyaletinde geçen yıl ekim ayında polis kontrol noktalarına düzenlenen ve 9 polisin hayatını kaybettiği saldırıların ardından Myanmar ordusunun başlattığı operasyonlar, Müslüman azınlığı büyük şiddet dalgasına maruz bırakmıştı.
Operasyonlar nedeniyle 90 binden fazla Arakanlı Müslüman yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı. Rohingya azınlığın temsilcileri, operasyonlarda bugüne kadar yaklaşık 400 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.