New York'taki temasları kapsamında Türk STK'larının temsilcilerinin katıldığı programda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki Türklerden beklentilerinin yalnızca Amerikan toplumu ile uyum içerisinde yaşamaları olmadığını, sosyal ve siyasi hayata aktif biçimde katılım ve siyasette etkinlik olduğunu söyledi. Erdoğan "Faaliyet gösterdiğiniz çevrede oluşturacağınız geniş ağ ile yerel ve ulusal düzeyde siyasetçilerin sizi tanıması bizler için çok çok önemlidir" dedi.
ABD'nin terör örgütü PYD'ye verdiği desteği eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları ifade etti: “Üç gün önce Kobani'ye (Ayn el Arab) yine uçak dolusu silah indirdi Amerika. Kusura bakmasınlar, dün de Sayın Joe Biden'a söyledim, 'Bundan haberin var mı?' dedim. 'Haberim yok' dedi. 'Benim haberim var' dedim. Aynı şey daha önce de oldu, yine Kobani'ye üç uçak indirdiler, silahların yarısı DAEŞ'e gitti, yarısı PYD'ye gitti. Ortada böyle acı bir tablo var. Dolayısıyla bizim sağlıklı bir şekilde Amerika ile el ele vermek suretiyle bu bölgedeki sıkıntıyı aşmamız lazım."
Türk milletinin sadece ülkedeki vesayet odaklarına değil, tüm dünyadaki şiddet yanlılarına ders verdiğini vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: "15 Temmuz'un arkasında Pensilvanya'da yaşayan kişi var. Biz bunu Amerikalı dostlarımıza hala kabul ettiremedik. Hala yargı vesaire vesaire. 10 teröristi yakalamamızı istediler. 9'unu teslim ettik. Kendileri hala bu teröristi saklıyorlar"
Cumhurbaşkanı Erdoğan,teröristin iyisi, kötüsünün olmayacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı şeyi dün burada söyledim, yine söylüyorum siz kalkar da bir başka terör örgütüyle pazarlığa girerseniz, PYD ile YPG ile DEAŞ'ı bitireceğinizi zannederseniz bitiremezsiniz, çünkü onlar da terör örgütü. imdi El Nusra da DEAŞ'a karşı savaşıyor ama ona El Nusra'ya iyi demiyorsunuz, ona kötü diyorsunuz. Ama YPG, PYD onlara iyi diyorsunuz. Bu ne menem iştir"
ABD'deki FETÖ'cülerin özellikle Kongre nezdinde yoğun bir karalama Türkiye'yi faaliyetine giriştiğini belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Orada FETÖ'cü birilerini çıkartıp konuşturabiliyorlar. 'Şu anda Türkiye'de anti-Amerikancılık yaygın' diye bize söylüyorlar. Kusura bakmayın o milletimizin kararıdır. Niye? Çünkü böyle bir teröristi Pensilvanya'da misafir ettiğiniz takdirde şu anda benim milletimle bir referanduma gidecek olsanız, milletim inanıyorum ki en az yüzde 90'ı ile diyecektir ki; 'ABD bunu burada sakladığına göre, buna destek verdiğine göre bizim ABD'ye olan muhabbetimiz azalmıştır'"
Geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin bir toplantısında FETÖ mensubu bir kişinin 15 Temmuz'u anlattığına dikkati çeken Erdoğan, “Nasıl oluyor bu iş, nasıl bunu yaparsın? Düşünebiliyor musunuz, 15 Temmuz'u darbeye maruz kalan milletimizden değil, bizzat darbeyi yapanlardan dinleyecek kadar siyasi iradelerini kaybetmişlerdir. Böyle bir şey olamaz. Teröristlerden demokrasiye darbenin yapıldığı gece dinlenir mi? Bunlar teröristlerden bunu dinliyor, böyle bir şey olamaz. Üstelik bu Komite, yapılan toplantının ardından Türkiye ile ilgili bir kanaat edinip, belki de ilişkilerimizi ilgilendirecek adım atacaklar ama kusura bakmasınlar ne yaparsanız yapın, bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar." diye konuştu.
Başkanlık seçiminin getirdiği iç siyasi dinamiklerden dolayı Türkiye'nin hassasiyetlerine şu günlerde yeterince dikkat gösterilmediğini bildiklerini ifade eden Erdoğan, bunun daha önce de böyle olduğunu dile getirdi. Bunun için hep birlikte yönetim ve kamuoyu nezdinde daha etkin olmanın yollarını aramaları gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “FETÖ, PKK ve Suriye meselesi yanında Ermeni iddialarını ve Ermeni Diasporası'nın faaliyetlerini de gözden kaçırmadan kendi yaklaşımlarımızı her fırsatta ifade etmeliyiz. Aman bu konuda dikkatli olalım, bu iş hiç hafife alınmaz. Bir karar çıkarsa ne olur? Hiç bir şey olmaz. Dedim ya bir kulaktan girer, öbür kulaktan çıkar. Ben sizlere güveniyorum. Her zaman bizler yanınızdayız ama dedim ya dikleşmeden dik durmak. Bu çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Erdoğan, BM Genel Kurulu'na katılmak için bulunduğu New York'ta bir çok liderle görüştü. Erdoğan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı da kabul ederek yaklaşık iki saat görüştü. Görüşmede mülteci sorunuyla ilgili AB-Türkiye arasındaki anlaşma, Kıbrıs sorunu ve Yunanistan'a kaçan darbeci 8 askerin iadesi konuları ele alındı. Kıbrıs'ta sürüncemede kalan konuların diyalog ve anlaşmayla çözülmesinin gerekli olduğuna dair fikir birliğinde bulunulduğu açıklandı.
Aleksis Çipras darbe girişimine değinirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, “Sizi iyi gördüğüme sevindim. Türkiye için zor bir deneyimdi. Bizim bu konuda tutumumuz açıktır. Yunanistan hükümeti ve Yunanistan halkı daima seçimle iktidara gelen bir hükümetin yanındadır" dedi. Erdoğan, 8 darbeci askerin iadesi konusunu sorduğunda ise Çipras, “Darbelere karışanların Yunanistan'da yeri yoktur" cevabını verdi.