Belçika terör destekçisi

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:004/11/2016, Cuma
G: 4/11/2016, Cuma
Yeni Şafak

PKK karargahına dönen Belçika’dan bir skandal daha. Brüksel Mahkemesi, Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin yargılandığı davada karar açıkladı. PKK’nın üst düzey yöneticilerinin faaliyetlerini “terör eylemi” olarak görmeyen mahkeme, “silahlı mücadele, terör suçlaması kapsamında değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya evsahipliği yapan Belçika, rezalette sınır tanımıyor. Belçika Mahkemesi, AB'nin terör örgütleri listesinde olan PKK'nın faaliyetlerinin terör suçu oluşturamayacağına hükmetti. Brüksel Mahkemesi, PKK'nın Avrupa'daki üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin yargılandığı davada karar açıkladı.



SİLAHLI MÜCADELEYMİŞ!


Mahkeme, terör faaliyetlerinde yer almanın yanı sıra çocuk yaştakilerin kaçırılması, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve ölüm tehdidinde bulunmakla yargılanan PKK üye ve yöneticilerinin yaptıklarının “terör eylemi” olmadığına hükmetti. Kararın gerekçesinde, “silahlı mücadele, terör suçlaması kapsamında değerlendirilemez” denildi. Federal Savcılığın karara itiraz etme hakkı bulunuyor. 2006'da başlayan soruşturmanın ardından Ekim 2015'te dava açılmıştı. Davada PKK üyeleri, Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinden genç ve çocuk yaştakileri ailelerinden koparttıktan sonra Belçika'nın yanı sıra Yunanistan ve Irak'taki kamplarda eğitim vermekle suçlanıyordu. Sanıklar ayrıca sahte evrak düzenlemek ve haraç toplamakla da suçlanıyordu.



BRÜKSEL'DE CİRİT ATIYORLAR


Belçika, terör örgütleri PKK ve DHKP-C'nin Avrupa'da en yoğun faaliyette bulunduğu ülkelerin başında geliyor. Örgüt liderlerinin yaşadığı ülkeden PKK'nın televizyon kanalları da yayın yapıyor. PKK'ya karşı bu ülkede adım atılmaması Türkiye'nin büyük tepkisini çekiyor. Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimini Ağustos 2016'da protesto etmek isteyenlere izin vermeyen Belçika, terör örgütü PKK yanlılarının örgütün 15 Ağustos 1984'teki ilk kanlı saldırısına ilişkin gösteri düzenlemesine izin vermişti. PKK'yı simgeleyen bez parçaların asılmasına da müsaade edilen gösteride, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması istenmişti. Terör örgütünün çocuk kaçırmasına da göz yuman Belçika, Eylül 2016'da terör örgütünün Suriye'deki uzantısı PYD'nin kongresinin yapılmasına izin vermişti. Belçika ayrıca, iade etmediği Sabancı suikati sanığı Fehriye Erdal'ın izini kaybetmesine seyirci kalmıştı.



Ankara'dan sert tepki


Dışişleri Bakanlığı, Belçika Mahkemesi'nin aldığı skandal karara sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: “Bu kararı, terörle mücadelede ilkesiz bir tutumun ve PKK terör örgütünün bugüne kadar Belçika'da rahatça faaliyet gösterebilmesine imkan sağlayan zihniyetin açık ve yeni bir göstergesi olarak değerlendiriyor ve kınıyoruz. Belçika yargısının, 2010 yılından bu yana hukuk ilkelerine uymayan bir şekilde sürüncemede bırakılan bu davada bugün yaşanan vahim yanlışı düzeltecek adımları gecikmeksizin atmasını bekliyoruz.”



Brüksel'de çadır kurdular


Belçika hükümeti, terör örgütü PKK'ya, Mart 2016'da, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı Türkiye-AB Zirvesinin yapılacağı AB Konseyi binasının hemen arkasında çadır kurması için izin vermişti. Terör örgütünün Belçika'daki liderlerinden Remzi Kartal'ın Gündeydoğu'daki terör operasyonlarını eleştirmek için basın toplantısı düzenlediği çadır, Türkiye'nin tepkisine rağmen kaldırılmamıştı. Terör örgütünün sembolleri ve bez parçalarıyla dolu olan çadırın etrafında az sayıda polisin güvenlik önlemi aldığı görülmüştü. Belçikalı bakanlar, terörle mücadelede işbirliği sözü vermesine rağmen çadıra herhangi bir müdahale olmamıştı.


#Avrupa Birliği
#PKK
#Belçika