Katalonya'yı yasa dışı bağımsızlık referandumuna götürmekle suçlanan Artur Mas, mahkemede tüm sorumluluğu kabul ettiğini söyledi. Katalonya Başkanı Mas: "Açılan soruşturmaların arkasında 9 Kasım'daki başarıya duyulan öfke var" dedi.
İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk bölgesinin başkanı Artur Mas, yasa dışı bağımsızlık referandumuna gittiği suçlaması ile Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi'nde (TSJC) verdiği ifadede, sorumluluğun kendisine ait olduğunu kabul ettiğini söyledi.
Mas, mahkemeden çıktıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, "Açılan soruşturmaların arkasında 9 Kasım'daki başarıya duyulan öfke var. Geniş katılım ve uluslararası yankıların verdiği öfkenin geri dönüşü davalar oldu. Demokratik başarılar asla adalet mahkemelerinde son bulmamalıdır" şeklinde konuştu. İspanyol meclisinin karşı kararı ve Anayasa Mahkemesi'nin yasağına rağmen 9 Kasım 2014 tarihinde Katalonya'da bağımsızlık yanlısı referandum yapılmasını "vatandaşların ve Katalonya'daki belediye başkanlarının yüzde 90'ının sesini dinlemek" olarak savunan Mas, "Halka söz vermekten ve katılımcı hakkını kullanmasını sağlamaktan dolayı olsa olsa bir parlamento karşısında ifade vermem gerekirdi. Bir mahkemede değil" dedi.
Mas ayrıca, "Gerçekten bu bağımsızlık sürecinin sonuçlanacağına inanıyor musunuz? Çünkü mahkeme Katalonya başkanına kamu görevinden uzaklaştırma cezası verebilir" şeklindeki bir soruya ise, "Bu, hukuki duruma ve bağımsızlık sürecinin nasıl ilerleyeceğine bağlı" cevabını verdi.
Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini artıran yasa tasarısı, Artur Mas'ın ifade verdiği gün Senato'da görüşülüp kabul edildi. İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi'nin (PP) teklifi ile yasa haline gelen tasarıya göre Anayasa Mahkemesi, kararlarını uygulamaması halinde bir özerk yönetim başkanı veya hükümet üyesini kamu görevinden uzaklaştırabiliyor. Katalonya Başkanı Artur Mas, Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymayıp 9 Kasım 2014'te Katalonya'yı referanduma götürdüğü için yeni yasa gereği görevinden uzaklaştırılabilir.
Öte yandan Temiz Eller (Manos Limpias) adlı dernek, Katalonya'nın bağımsızlığını isteyen, sistem karşıtı, aşırı sol görüşlü Halk Birliği Koalisyonu (CUP) partisinin kapatılması için mahkemeye başvurdu. Temiz Eller'in Genel Sekreteri Miguel Bernad, "Katalonya'yı İspanya'dan ayırmaya çalışmakla" suçladıkları Mas ve "organize suç örgütü" olduğu iddiasıyla CUP için suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Katalonya'da 27 Eylül'de yapılan özerk yönetim seçimlerinde 10 milletvekili çıkaran CUP, mevcut durumda Katalonya'da hükümeti kurmak için "Evet için Birlik" ittifakı ile koalisyon müzakereleri yapıyor.