BAE’de yedi emirlik söz sahibi

Haber Merkezi
01:226/09/2021, Pazartesi
G: 6/09/2021, Pazartesi
Yeni Şafak
Geçtiğimiz asrın ortalarında birer balıkçı kasabasından ibaret olarak emirlikler, petrol ve turizmin etkisiyle bugün Ortadoğu’nun en modern metropolleri.
Geçtiğimiz asrın ortalarında birer balıkçı kasabasından ibaret olarak emirlikler, petrol ve turizmin etkisiyle bugün Ortadoğu’nun en modern metropolleri.

Son günlerde Türkiye ile ilişkileri yeniden geliştirme çabası veren Birleşik Arap Emirlikleri, yedi ayrı yönetim biriminden oluşuyor. Geçtiğimiz asrın ortalarında birer balıkçı kasabasından ibaret olan bu emirlikler, petrol ve turizm etkisiyle zenginleşmeye başladı.

Basra Körfezi’nde yer alan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) kurulduğu topraklar, yüzyıllardan beri uluslararası ticaretin rotasında bulunuyor. Çin’den Avrupa’ya, ticaret kolonilerine sahip bütün denizaşırı güçlerin ilgisini çeken bölge, mücadele ve çatışma dolu bir sürecin ardından 1800’lerin sonunda İngiltere’nin kontrolü altına girdi. Basra’daki emirliklerle “himaye” anlaşmaları imzalayan İngilizler, böylece kendi ticaret rotalarını güvenceye kavuştururken, Arap coğrafyasını dizayn çalışmalarına da hız verdiler.

1920’lerden itibaren özellikle balıkçılık ve inci avcılığında ilerleme kaydeden Basra emirlikleri, 1940’ların sonunda yeni bir zenginlik kaynağıyla tanıştı: Petrol. Bu siyah hazinenin çıkarılması, işlenmesi ve pazarlanmasında aslan payını İngilizler alırken, emirlikler de zaman içinde zenginleşmeye başladı.

KATAR VE BAHREYN DIŞARIDA KALDI

İngiltere, dünyadaki siyasi ve askeri gelişmelere paralel olarak, 1970’lerin başında emirliklere bağımsızlıklarını vereceğini duyurdu. Uzun istişarelerin ve sıkı pazarlıkların ardından, 1971’de yedi emirlik bir araya gelerek “Birleşik Arap Emirlikleri”ni oluşturdu. BAE’nin komşuları Katar ve Bahreyn’in dışarıda kalmayı tercih ettiği bu yeni oluşum, şu emirliklerden oluşuyordu: Abu Dabi, Dubai, Şarika, Acman, Fuceyre, Ras el Kayme ve Ümm Kayveyn.

Katar “emirlik” olarak kaldı, Bahreyn ise “emirlik” olarak başladığı siyasi serüvenini 2002’den bu yana “krallık” şeklinde devam ettiriyor.

KURUCU EMİR

BAE, 1966’dan itibaren Şeyh Zayid bin Sultan tarafından yönetiliyordu. Emirliklerin bir araya gelerek kendi aralarında bir konfederasyon kurmasında başrol oynayan Şeyh Zayid, petrolün yardımıyla BAE’nin modernizasyonunda da öncülüğü üstlendi. Turizm ve bankacılık başta olmak üzere BAE’nin uluslararası vizyonuna yeni sektörler eklendi. Dubai Havaalanı ise, uluslararası hava taşımacılığının dünyadaki ana aktarım noktalarından birine dönüştürüldü.

BAE’deki siyasi sisteme göre, Abu Dabi emirleri birliğin başkanı, Dubai emirleri ise başbakanlık görevini yürütüyor.


KÜLTÜRE YATIRIM YAPAN EMİRLİK

Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten biri olan Şarika, turizmden çok kültürel alana yatırım yapmasıyla dikkatleri çekiyor. 1972’den beri yönetimde bulunan Emir Sultan bin Muhammed’in girişimleriyle gerçekleşen söz konusu hamleler, uluslararası kitap fuarlarından Osmanlı mimarisine uygun camiler inşa etmeye kadar, geniş bir perspektife sahip. Sultan bin Muhammed, aynı zamanda Endülüs’ün Granada kentinde, Elhamra Sarayı’nın tam karşısındaki camiyi yaptıran isim.


#Türkiye
#Birleşik Arap Emirlikleri
#Şeyh Zayid bin Sultan
#Abu Dabi
#Dubai