BAE Veliaht Prensi Zayed’in danışmanı Dhahi Khalfan, 3 gün önce, “İyi haber, yeni bir darbe geliyor” diyerek darbeyi haber verdi. BAE ve S. Arabistan ile ilgili ifşaatlarda bulunan ‘@mujtahidd’ isimli hesap BAE’nin darbecilere 5 milyar dolar vaat ettiğini duyurdu. Yeni Şafak’a konuşan Nahda liderlerinden Refik Abdüsselam da BAE’yi işaret etti. Aynı şekilde Fransa, Türkiye-Tunus yakınlaşmasından rahatsızlık duyuyordu.
HATİCE SAKA - YASİR ERKUŞ
25 Temmuz’da sokağa çıkma çağrısı yapıp darbeye zemin hazırlayan Özgür Anayasa Partisi lideri Aber Musa’nın BAE tarafından fonlandığa herkes tarafından bilinirken, BAE Veliaht Prens Muhammed bin Zayed’in danışmanlarından olan Dhahi Khalfan’ın darbeyi 3 gün öncesinden haber verdiği ortaya çıktı. Khalfan’ın geçtiğimiz hafta Çarşamba günü sosyal medya hesabından
“İyi haber, yeni bir darbe geliyor”
dediği belirlendi.
Darbeci Said, BAE Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile telefonda görüşmüştü. Görüşmenin ardından Tunus’tan yapılan açıklamada BAE’ye Kovid-19 yardımlarından dolayı teşekkür edilmiş ve
“Emirliklerin desteği iki ülke arasındaki seküler kardeşlik ilişkilerinin gücünü yansıtıyor”
diye ilginç şekilde laiklik vurgusu yapılmıştı. BAE ve Suudi Arabistan ile ilgili önemli ifşaatlarla gündem olan
isimli hesap da BAE’den güçlü bir kaynağa dayanarak Emirlik’in darbenin başarılı olması durumunda Tunus’a 5 milyar dolar verme vaadinde bulunduğunu iddia etti.
Nahda Hareketi lideri Gannuşi de darbede BAE’yi işaret etti. Gannuşi TRT Arapça’ya yaptığı açıklamada “Darbe girişiminin arkasında ve Nahda Hareketi’nin genel merkezini hedef alan saldırılarda BAE’nin olduğu açıktır” dedi. Yeni Şafak’a konuşan Nahda Hareketi liderlerinden Refik Abdüsselam da şunları kaydetti:
“Darbeye zemin hazırlanan süreçte dış güçlerin etkisi oldu. Özellikle BAE ülkenin iç politikasını yönlendirmede etkili oldu. BAE’nin basın aygıtları ve sosyal medyadaki trolleri aracılığıyla darbe çağırtkanlığı yapıldı. Said’in görevden aldığı hükümetle Fransa arasında da soğuk rüzgarlar esiyordu.”
Hükümet, kısa süre önce Fransa’nın uçak ve gemi satma teklifini reddetmişti.
Tunus hükümetinin Fransızları reddettikten sonra Türkiye ile savunma sanayii anlaşması yapması, Paris’te tepki toplamıştı. Paris, bu teklifin reddedilmesinin ardından Said ile temaslarını arttırmıştı.
Akdeniz’de Türkiye’ye karşı hamle arayışında olan Fransa’nın da Tunus’taki darbeyi desteklediği vurgulanıyor.
#Tunus
#Yemen
#Sudan
#Libya
#BAE
#Mısır
#Fransa
#Kays Said