İngiltere’nin AB üyeliğinin oylanacağı referanduma günler kala anketlerde ayrılma yanlıları önemli bir farkla önde giderken, uzmanlar İngiltere’nin birlikten çıkmasıyla Avrupa’nın askeri ve siyasi açıdan zayıflayacağı ve küresel siyasi dengelerin değişebileceği değerlendirmesini yapıyor.
Avrupa Birliği (AB) üyelik referandumu öncesi İngiltere'nin birlikten ayrılma kararı öne çıkarken uzmanlar bu kararın birliğin geleceğini olumsuz etkileyeceği yorumunu yapıyor. Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin kıdemli araştırmacısı Prof. Sebastian Dullien yaptığı değerlendirmede “İngiltere AB'den ayrılırsa birlik kesinlikle küçülecek ve küresel ölçekte önemi azalacak” dedi. İngiltere'siz bir AB'nin öncelikle askeri açıdan zayıflayacağını belirten Dullien, “İngiltere'siz bir AB çok daha zayıflayacak ve küresel güvenlik sorunlarında eskisinden de daha az rol oynayabilecek” görüşünü dile getirdi. AB'nin parçalara ayrılmasının genel olarak Batı blokunu da zayıflatacağını ifade eden Dullien, “İngiltere'nin ayrılması belli savunma altyapılarının fazladan kurulmasını gerektireceği için, genel askeri kapasite doğru dürüst bir AB savunma çerçevesinin ve işbirliğinin içinde olacağından daha az olacaktır” diye konuştu. İngiliz dış istihbarat teşkilatı MI6'nın eski Başkanı Sir Richard Dearlove'a göre ise, Avrupa sorunlar karşısında birlikte hareket edememesi halinde popülist ayaklanmalara sahne olacak. 23 Haziran'da referandumla AB'de kalıp kalmamaya karar verecek İngiltere'de ilk defa geçen hafta AB'den ayrılma yanlıları anketlerde 7 puanlık bir farkı yakaladı. Times gazetesinin yaptırdığı ankette, katılımcıların yüzde 46'sı “Birlikten çıkalım”, yüzde 39'u ise “Kalalım” dedi.
İngiltere'den sonra bazı ülkelerde referandumların gündeme gelebileceğini söyleyen Dullien, “AB'nin kıyısında duran bazı ülkelerde ayrılma kararları da çıkabilir. Özellikle Orta ve Doğu Avrupa'da bazı ülkelerin referanduma gitmesi beklenebilir. Başka ülkelerin de AB'den çıkıp çıkmaması, İngiltere'nin AB'den ayrıldıktan sonra nasıl bir performans göstereceğine bağlı olacak.” dedi. İskoç Küresel Forumu'nun Direktörü John MacDonald ise, AB'nin ekonomik kriz ve sığınmacı sorunuyla baş etmede başarısız kaldığını belirterek “İngiltere'nin birlikten ayrılması AB'nin daha da çözülmesine yol açabileceği gibi, başka ülkelerin de ayrılmasını engellemeye dönük olarak kendisini yenilemesini beraberinde getirebilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Chatham House'un Rusya Direktörü James Nixey de İngiltere'nin AB'den ayrılmasının jeopolitik sonuçları olacağına dikkat çekti. Nixey, Rusya'nın İngiltere'nin AB referandumuyla ilgili olarak suskun kalmayı tercih ettiğini ancak bu konuda bir tercihinin bulunduğundan şüphe edilemeyeceğini söyledi. Nixey şunları kaydetti: “Kremlin'in bir görüşü var ve bu İngiltere'nin AB'den ayrılmasının daha tercihe şayan olduğu yönünde. Rus perspektifinden bakıldığında İngiltere'nin AB'den ayrılması NATO'yu da zayıflatacaktır. Bu da Rusya'ya Avrupa'yı ilgilendiren meselelerde daha yüksek sesle konuşma olanağı verecektir.” Nixey, AB'de yaşanacak bir ayrılığın, birlik içinde halihazırda mevcut parçalanma sürecini güçlendireceğini ayrıca Rusya'nın da bir Avrupa gücü olduğu, yabancı olanın ABD olduğu fikrine geçerlilik kazandıracağını belirtti.
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda ülke ekonomisinin bundan tahmin edilenin de ötesinde olumsuz etkileneceğini söyledi.
ITV televizyonuna konuşan Osborne, İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda çok daha yoksullaşacağını belirtti. Osborne, “AB'den çıkmak gayrisafi milli hasılamızı yüzde 5 ila 6 azaltacak." diye konuştu. İngiltere'nin dünyadaki ağırlığının azalacağını, İngiliz Sterlini'nden kaçış olacağını savunan Osborne, “Bu başladı bile. İnsanlar yatırımlarını erteliyor. Bu, daha oylamadan önceki durum ve gelecekte yaşanacak şeylerin bir işareti” dedi. Uluslararası yatırımcıların paralarını İngiltere'den çıkarmaya başladığını anlatan Osborne, “Eğer AB'den ayrılma kararı çıkarsa bu İngiliz ekonomisine önemli bir darbe vuracak. Dönüşü olmayan bir kapıdan niye çıkalım?” dedi.